СВЕТ

Медији: Тесан резултат између Трампа и Камале Харис у шест кључних америчких држава

Последња анкета Волстрит џурнала сугерише да су републикански и демократски кандидати за председника САД, Доналд Трамп и Камала Харис раме уз раме у шест кључних држава уочи избора 5. новембра.
Sputnik
Према подацима Волстрит џорнала објављеним у петак, подршка актуелној потпредседници и бившем председнику разликује се у два процентна поена у шест од седам држава које ће на крају одлучити о следећем председнику, преносе медији.
Судећи према резултатима анкете, док Харисова води у Аризони, Џорџији и Мичигену, Трамп је у предности у Пенсилванији, Висконсину, Северној Каролини и Невади, а сви резултати су унутар границе статистичке грешке са изузетком Неваде, где Трамп води са 5 одсто.
Лист наводи да је анкетирао 600 регистрованих бирача по држави између 28. септембра и 8. октобра.
Амерички избори се не добијају гласовима народа широм земље. Уместо тога, кандидати се такмиче у појединачним државама како би освојили гласове електорског колеџа.
Реч „колеџ" овде се односи на групу људи који деле заједнички задатак. Ти људи су електори и њихов посао је да изаберу председника и потпредседника.
Електорски колеџ се састаје сваке четири године, неколико недеља пре изборног дана, како би извршио тај задатак, а свака држава вреди одређени број бодова пропорционалан величини њеног становништва. У свим осим у две државе – Мејну и Небраски – победник узима све гласове електорског колеџа.
Погледајте и:
Коментар