СРБИЈА

Општина Грачаница: Приштина присваја 13 хектара општинске имовине

Општина Грачаница саопштила је да је влада привремених приштинских институција донела и проследила јој одлуку о присвајању 13 хектара и 33 ара општинске имовине у атару Грачанице, насеље Падалиште, у циљу реализације пројекта изградње „Косовског резиденцијалног центра за аутизам, Даунов синдром и инвалидност за децу и старије особе.
Sputnik
Због ове одлуке, Општина Грачаница је упутила влади привремених институција протест, истичући да је реч о срамној и недемократској опцији која има за циљ дестабилизацију и угрожавање јавног интереса локалног становништва.
Наводи се да је одлука донета без претходних консултација и општинске сагласности и да Општина Грачаница, сем назива пројекта, у исти није имала увид, као и да је о одузимању земљишта сазнала из одлуке која јој прослеђена из владе привремених приштинских институција.
Општина Грачаница тражи од владе привремених институција преиспитивање и повлачење одлуке о одузимању земљишта, као и да се поштују права локалних становника и њихов глас у овом поступку.
Од владе привремених приштинских институција затражено је и да организује јавне расправе о пројекту и његовом утицају на заједницу са становништвом општине и општинским надлежним органима.
У одлуци владе у Приштини стоји да ће површине катастарских парцела након преноса права својине на владу привремених приштинских институција бити предате на коришћење у периоду од 99 година Добротворном удружењу "Балканска сирочад" која ће спровести реализацију пројекта, наводи се у саопштењу Општине Грачаница.
Додаје се да увид у бројеве катастарских парцела које се наводе у одлуци владе привремених институција показује да ће центар бити грађен у Грачаници на потезу између Суда и Новог грачаничког гробља.
Општина Грачаница од Приштине тражи и одговор на питање “на основу којих је анализа и статистика изабрала баш Грачаницу за место где ће се градити овакав Центар“?
Погледајте и:
Коментар