ДРУШТВО

Светско првенство у шаху за лица лишена слободе: Осуђеници КПЗ Падинска скела освојили треће место

Директор Управе за извршење кривичних санкција Дејан Царевић изјавио је да су осуђеници Казнено-поправног завода у Падинској скели у Београду освојили треће, а штићеници Васпитно-поправног дома у Крушевцу четврто место на Светском првенству у шаху за лица лишена слободе на коме је 51 држава имала 116 екипа.
Sputnik
Царевић је рекао да су осуђеници и штићеници из Србије у самом врху Светског првенства од кад су почели да се такмиче пре три године, наводи се у саопштењу Министарства правде.
Он је подсетио да су штићеници Васпитно-поправног дома у Крушевцу прошле године освојили друго место, док су 2022. године били најбољи на свету.
„Све су то велике победе за младе људе чији животи се налазе на прекретницама и могу само да им буду подстрек за одлуке које буду доносили у будућности“, рекао је Царевић.
Додао је да је шах сјајна дисциплина која нас учи да поштујемо противника и будемо аналитични пре него што „повучемо“ добре потезе како у спорту тако и у другим сферама у животу.
„Они су савладали вештине на шаховској табли, на нама је да им помогнемо и охрабримо да савладају и животне изазове на прави начин“, рекао је Царевић.
Нагласио је и да су осуђеници још четири казнено-поправне установе (КПЗ Београд, Ниш и Забеле), као и осуђенице КПЗ за жене у Пожаревцу, имали своје екипе и да су и они играли у финалним групама првенства које организује Светска шаховска федерација.
Светско првенство у шаху за лица лишена слободе је 2021. покренуо бивши светски првак у шаху Анатолиј Карпов у сарадњи са ФИДЕ у оквиру пројекта „Шах за слободу“.
У циљу популаризацију шаха међу осуђеним лицима у свим већим заводима у Србији већ 15 година постоје шаховске секције и турнири се редовно организују.
Погледајте и:
Коментар