ДРУШТВО

У налету урагана оштећена два стуба на српској цркви на Флориди

Ураган „Милтон“ оштетио је два стуба на српској цркви на Флориди, изјавио је дописник РТС-а Александар Жигић и додао да, према извештајима, нема жртава међу српским држављанима на Флориди.
Sputnik
„Једино смо чули од свештеника да су оштећена два стуба која држе куполу цркве, то је једна од новосаграђених цркава“, рекао је Жигић.
Он је додао да је све прошло боље него што се очекивало.
Жигић је истакао да на на територији Тампе живи и значајан број Срба и да постоје две велике црквеношколске Општине, у оближњем Сент Петерсбургу и Клирвотеру, који су имали заказане српске фестивале за неколико недеља. Додао је да Срби живе и јужније, у Норт Порту и Нејплсу, као и у Орланду.
Како је рекао, ураган „Милтон“ је погодио већи део Флориде, обрушио се у донео велике поплаве и торнада којих је било више од 20, што је рекордан број.
Он је додао да се процењује штета и да су распоређене хиљаде јединица Националне гарде, којима помажу јединице из других америчких држава.
Према његовим речима, први извештаји указују да би трошкови санација могли да буду већи од 60 милијарди долара као и да је директор Одељења за ванредне ситуације Флориде Кевин Гатри рекао да се и даље очекује олујни талас у неким деловима државе, апелујући на становнике погођених подручја да остану у близини склоништа.
Ураган „Милтон“ је опао на олују друге категорије, да би рано јутрос прешао у олују прве категорије, уз ветар брзине од око 135 километара на сат, а напустио је Флориду у близини Кејп Канаверала.
Ураган „Милтон“ је оставио више од 2,6 милиона потрошача без струје и најмање 16 особа је погинуло, саопштили су званичници за Си-Би-Ес.
Погледајте и:
Коментар