Сликар бунтовник коме се и Дали дивио

Sputnik
Истраживања јединственог римског утврђења са ротондом која је била и пагански храм и хришћанска црква у Стојнику, центру римског рударског басена на простору Космаја, Авале и Рудника, представила је изложба у Народном музеју, али и документарни филм о борби за очување археолошког наслеђа. О овом јединственом месту, а пре свега о ротонди за „Орбиту културе“ говоре председник Српског археолошког друштва, археолог Народног музеја, Адам Црнобрња и редитељ Растко Шејић.
Шта очекује човечанство у ери астрополитике? Какве ће револуционарне промене на Земљи донети трка у свемиру која је већ увелико почела? Амерички аутор Тим Маршал у књизи „Будућност географије“ открива нам све предности које човечанству доноси истраживање нових пространстава у свемиру, али и потенцијалне опасности с којима бисмо се могли суочити, уколико моћне државе не постигну договор о поштовању одређених правила у тој сфери. О овој књизи разговарамо са њеним уредником Срђаном Крстићем.
Како је један од највећих бунтовника међу сликарима за светску ликовну критику постао и остао један од најбољих цртача у 20. веку, колико су призори страха и ужаса из другог светског рата којима је сведочио нашли место на његовим радовима, да ли је Урош Тошковић наш Мунк и стваралац који је дословно живео уметност, да ли је управо ту његову бескомпромисност видео и Салвадор Дали када је, гледајући Тошковићеве радове у Паризу казао „доведите ми овог човека, желим да излажем са њим“ – све су то питања која актуелизује изложба Урош Тошковић: Цртежи и скулптуре о којој разговарамо са Маријом Ђурић, директорком Модерне галерије у Ваљеву у којој је отворена, и са Бојаном Куљићем, сликаром, аутором монографије о Тошковићу.
Шта крије недавно објављена књига „Кутија пуна радости“, шта је све у овој лирској скици за духовну биографију оца додатно насликано – од књижевног живота до освртања на савремену историју српске књижевности и културе, да ли писање умањује бол због губитка родитеља – ослонца, али и колико је Данило Николић иако је минуо светом и даље жив – питамо ауторку овог дела Лидијом Николић.
Коментар