Специјална операција у Украјини

Без милости: Присилна мобилизација у Украјини било кад и било где - после концерта, у ресторанима

Мобилизација се у Украјини спроводи у свакој могућој прилици. Тако су синоћ масовно мобилисани Кијевљани који су изашли из Дворане спорта после завршеног концерта познате групе „Океан Елзи“.
Sputnik
Војна полиција је проверавала документа грађанима а многе од њих спроведени су у полицијска возила.
Видео-снимци су преплавили друштвене мреже. Слично је било и у неколико ресторана у Харкову, Одеси, Кривом Рогу.
Бенд чији је јубиларни концерт одржан синоћ у Кијеву, једна је од најпознатијих украјинских рок група. На концерту је, према проценама, присуствовало око 8.000 људи.
Украјинска агенција УНН преноси да данас велики број људи, претежно мушкарци, покушавају да препродају карте за концерт групе.
Иначе група је основана у Лавову 12. октобра 1994. године, а њена песма "Без борбе", постала је незванична химна протеста на Мајдану које је подржао Запад и који су довели до свргавања демократски изабраног председника Виктора Јануковича 2014. године.
И сам фронтмен групе Свајтослав Вакарчук је прилично контраверзна личност и како оцењују многи у Кијеви оличење је судбине савремене Украјине.
Био је суперзвезда док је наступао и на руској сцени, а његове песме су се могле чути и у познатом руском филму "Брат 2".
Потом је склизнуо у политику, подржавао Јушченка, а 2022. је наводно отишао на фронт, али га је већ годину дана касније напустио.
Наставио је да наступа а оне који су дошли на његов концерт сада мобилишу. Због свега тога налози групе данас су преплављени негативним коментарима корисника и захтевима да се изјасне поводом онога што се синоћ догодило.
Поставља се питање како то чланови групе нису мобилисани и да ли ће добровољно отићи на фронт како патриотски гест.
Медији наводе да је Вакарчук одбио да прокоментарише синоћне догађаје.
Специјална операција у Украјини
„Њујорк тајмс“: Све мање Украјинаца жели да ратује против Русије
Погледајте и:
Коментар