РЕГИОН

Капитални пројекат за Српску помажу Србија и Русија

Отварање гасовода Пале-Јахорина од изузетне је важности за Републику Српску, јер је након тридесет година почела гасификација источног дела Републике Српске. Биће важан и наставак радова, којима ће се гасификовати скоро цела Република Српска.
Sputnik
Према речима Недељка Елека, директора компаније „Сарајево гас“ из Источног Сарајева, градитељи гасовода у Републици Српској избегли су замку у коју су упале околне државе у региону и нису чекали изградњу магистралног гасовода, без изграђене мреже по градовима и местима.
„Ми смо радили паралелно и урадили смо дистрибутивни гасовод од Пала до Јахорине, а у исто време смо радили мрежу до сваког хотела, сваке куће и викендице на Јахорини“, каже Елек.
Елек најављује да ће идуће године бити урађена гасоводна мрежа у општини Пале, концепт да се паралелно раде дистрибутивна мрежа и магистрални гасовод биће примењиван и у другим срединама.

Сарадњом са Србијом до гасификације целе Српске

Изградња гасовода према Бањалуци и према Требињу је идеја која, према Елековим речима, ускоро треба да добије конкретан облик. Постоји понуда од „Србија гаса“ да ова компанија финансира и води изградњу магистралног гасовода од Бијељине до Бањалуке. То је, према Елековим речима, најбоље решење, јер већ постоји улаз за гасовод из Србије у Републику Српску на граничном прелазу Шепак.
„Ту би требало само да повећамо капацитете и тим бисмо правцем могли да идемо од Бијељине трасом новог аутопута. Ми ћемо се у наредних петнаест дана наћи са људима из „Србијагаса“ и дефинисати ко су учесници у пројекту. Мислим да то треба да заједно радимо са „Србијагасом“, да они буду наш стратешки партнер и, наравно са „Гаспромом“ и са Руском Федерацијом“, истиче Елек.
Пуштањем гасовода Пале-Јахорина извршена је гасификација комплетне планине. Укупна мрежа је дужине 27 километара, од чега је 11 километара примарног дистрибутивног гасовода, а 16 километара секундарне мреже на подручју са потрошачима.
Председник Републике Српске МИлрад Додик, у присуству премијера Радована Вишковића (други с десна), министра енергетике Петра Ђокића (други с лева) и директора Сарајево гаса Недељка Елека (први с лева) симболичним паљењем пламена отворио је гасовод на Јахорини
Подсећамо, 8. октобра је званично пуштен дистрибутивни челични гасовод Пале-Јахорина. Према писању медија, реч је о једном од капиталних пројеката за сарајевско-романијску регију вредном 15 милиона КМ, који је финансиран средствима Владе Републике Српске.
Председник Српске Милорад Додик, који је симболичним паљењем пламена свечано пустио у рад гасовод, поручио је да након завршетка гасификације Јахорине следи изградња два стратешка правца којима би гас стигао до Бањалуке и Требиња.
„Одавде крећемо даље, одредили смо два стратешка правца – према Бањалуци и Требињу, које ћемо радити упоредо“, рекао је председник Српске.
Прецизирао је да ће гасовод према Требињу радити "Сарајево-гас", а од Бијељине према Бањалуци "Гас РЕС" и истакао да су обе компаније у власништву Републике Српске.
„Сада се види колико је важно било да откупимо акције „Сарајево-гаса“ од приватника који нису дозвољавали да се било шта ради, чим смо вратили државно власништво, добили смо овај пројекат“, казао је Додик.
ЕКОНОМИЈА
Пуштен у рад гасовод Пале-Јахорина, гас ће ићи и до Бањалуке и Требиња /фото/
Погледајте и:
Коментар