Специјална операција у Украјини

Kијевско чудо – Зеленски пресвлачи совјетске ракете у украјинску заставу

Влaдимир Зеленски блефира када тврди да је Кијев тестирао прву балистичку ракету домаће производње. Постоји велика вероватноћа да Украјина може да прибегне тактици „лажне заставе“, користећи за нападе на руску територију туђе ракете, које ће маскирати украјинским симболима и представити као сопствени пројектил створен у најкраћем могућем року.
Sputnik
Руски војни експерт, пуковник у пензији Виктор Баранец додаје да су могуће и још неке варијанте.
„Не знам ниједан случај у историји да је оперативно-тактичка ракета, која је домета 300 километара, да је створена за само 18 месеци, за годину и по дана. Таква чуда се не дешавају. Мислим да Зеленски блефира и највероватније да је овде преувеличао домет ракете. Могуће и да се ту ради о некој старој совјетској ракети, која је прерађена, као што се често дешава да Украјинци најаве сопствену производњу ракете, а у стварности се испостави да је то стара совјетска ракета. Мислим да је то истина. Осим тога, нема трагова, нити знакова употребе те ракете, што такође потврђује моју мисао о томе да је то блеф“.
Баранец истиче да је ово нека врста политичке смицалице Зеленског, како би на неки начин застрашио Русију, али „у томе неће успети“.
С обзиром на то да је Украјина данас полигон за тестирање западног оружја и погодан механизам за борбу против Русије, стручњаци оцењују да би Кијев могао да прибегне за тактиком „лажне заставе“. Ова тактика је одавно позната, а предвиђа да држава, покушавајући да сакрије своје агресивне акције, за напад оптужује противничку страну.
Циљ таквих активности је, између осталог, задобијање на своју страну домаће или међународне јавности, извлачење неке користи за себе или ескалирање сукоба.
„Почећу од тога да је украјинско ратиште велика лабораторија, то је експериментална база за западно одружје и, самим тим, не искључујем могућност да су Украјинци тајно добили некакву ракету, коју ће представити као своју, тако што ће је узети и префарбати. Међутим, ова лаж неће моћи дуго да опстане, пошто ће бити фрагмената ракета, биће и олупина, што ће омогућити нашим стручњацима да одмах разоткрију ту лаж“, каже руски експерт.
Зеленски је још крајем августа ове године изјавио да је Украјина успешно тестирала нову балистичку ракету, а сада је то поновио, не износећи никакве детаље, нити карактеристике ракете наводно украјинске производње. Његово саопштење уследило је у тренутку када Украјина преклиње своје западне савезнике да јој уклоне забрану да користи оружје које су испоручили Кијеву за нападе на војне циљеве дубоко на територију Русије.
„Не искључујем да је ово игра везана за те западне ракете дугог домета, о којима у Рамштајну (на састанку Контакт групе), 12. октобра, наводно треба да буде одлучено да ли их испоручити Кијеву или не, а Зеленски игра игру у складу са тим. Мислим да су те ракете већ на украјинској територији, а да би прикрио западну дозволу да користи западне ракете, Зеленски ће прибећи таквом авантуристичком блефу. Мислим да је то примитивно и апсолутно сам сигуран да ће та ракета бити разоткривена ако буде западна и имаћемо још један разлог више да исмејемо овог кијевског лажова“, каже Баранец.

У каквом је стању украјинска војна индустрија

Руски медији оцењују да би Кијев могао да преузме сву одговорност на себе, тврдећи да су и иницијатива и ракете украјинске, како би се избегле оптужбе Москве да Кијев користи западно оружје за нападе у дубину руске територије.
Како се додаје, западне земље тешко да ће признати своје учешће у припреми таквих акција, а сваки покушај Русије да на то укаже биће представљен као „дезинформација“ или „руска пропаганда“, као и „право Кијев на одбрану“.
Руски стручњаци тврде да украјинска ракетна индустрија данас тешко да може да обезбеди стварање заиста ефикасног и поузданог ракетног система, а још мање да покрене његову масовну производњу.
После распада Совјетског Савеза, Украјина је наследила значајне индустријске и научне ресурсе у области развоја и производње ракета, укључујући и једну од водећих совјетских војних фабрика „Јужмаш“ и конструкторски биро „Јужноје“. У совјетско доба они су били специјализовани за стварање великих ракета, укључујући и чувене интерконтиненталне балистичке ракете „војвода“, која је дуго важила за најтежи и најмоћнији пројектил на свету.
„Прво, треба рећи оно најважније - током специјалне војне операције Русија је веома озбиљно осакатила војно-индустријски комплекс Украјине. Чак и такви велики гиганти као што су ‘Јужмаш’, ‘Мотор сич’ и други озбиљно су осакаћени. Њихова продуктивност, њихов потенцијал је значајно смањен због противдејстава руских ракета. Али, у Кијеву и у другим градовима – Лавову и Харкову и да постоје острвца војно-индустријског комплекса Украјине која још нисмо уништили. Они су имали огромну фабрику која је производила тенкове у Харкову, а ми смо је много пута ракетирали и смањили смо њену ефектиност готово за 90 одсто. Ипак, ради објективности, треба признати да још увек постоје ‘украјински мозгови’ који раде за одбрамбену индустрију, а у неким лабораторијама, конструкторским бироима и научно-истраживачким институтима рад се и даље наставља, али са великим проблемима, зато што је украјинска одбрамбена индустрија била скоро у потпуности везана за руску одбрамбену индустрију“, објашњава Баранец.
Након распада Совјетског Савеза, независна Украјина је почела да се суочава са великим проблемима због чега је ангажовала и западне стручњаке, али то није значајно повећало борбени потенцијал или потенцијал украјинске војне индустрије, додао је Баранец.
„Ипак, не можемо порећи истину да су Украјинци последњoj деценији произвели нешто самостално. Ово се, на пример, односи на радаре, радиолокационе станице и неке типове ракета, као што су противбродске ракете, иако језгро целе ове производње и даље остаје совјетско“, закључио је експерт.
Руски медији подсећају да су све производње „Јужмаша“ у Дњепропетровску и Павлограду више пута биле мета руских Ваздухопловних снага и тешко да се у потпуности налази у оперативном стању.
Крајем септембра руска војска је извршила ракетни удар „искандером“ по територији те фабрике и уништила три складишта муниције.
Специјална операција у Украјини
Руска војска: Кијев спрема провокацију са хемијским оружјем у Украјини, умешане и САД
Коментар