СВЕТ

Бајден: САД спремне на преговоре са Русијом и Кином о смањењу нуклеарног оружја

САД су спремне да преговарају са Русијом, Кином и Северном Корејом о смањењу нуклеарног наоружања без предуслова, наводи се у писаној изјави америчког председника Џозефа Бајдена у вези са доделом овогодишње Нобелове награде за мир јапанском удружењу преживелих од атомске бомбе „Хиданкјо“.
Sputnik
Бајден сматра да светска заједница „мора да настави да напредује ка дану када ће коначно и заувек моћи да свет ослободи нуклеарног оружја“.
„Сједињене Америчке Државе су спремне да преговарају са Русијом, Кином и Северном Корејом без предуслова за смањење нуклеарне претње. Ни за наше земље ни за цео свет није од користи да се успорава напредак у смањењу нуклеарних арсенала. Смањење нуклеарне претње није важно упркос опасностима савременог света, већ управо због њих. Ови нуклеарни ризици подривају норме и споразуме на чијем смо стварању заједно радили и супротстављају се виталном раду данашњих нобеловаца“, рекао је амерички председник.
Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков је раније рекао да САД позивају Русију на преговоре о стратешкој стабилности без предуслова како би покушале да обезбеде једнострану војну предност, али је Москва категорички против тога. Рјабков је скренуо пажњу на чињеницу да позиви САД на преговоре о стратешкој стабилности са перспективом склапања новог уговора о смањењу стратешког офанзивног наоружања имају двоструку сврху. Пре свега, „Американцима су потребна ограничења нуклеарног арсенала Русије уз истовремено стављање у заграду нуклеарног оружја својих европских савезника, као и, наравно, укупне преваге Запада у области ненуклеарног потенцијала“.
РУСИЈА
Кремљ потврдио: Нема преговора са САД о стратешком офанзивном оружју
Погледајте и:
Коментар