СВЕТ

Млади Американци скрећу удесно јер се осећају остављеним и економски немоћним

Према подацима Института за истраживање „Пју“, млади мушкарци у Сједињеним Америчким Државама без факултетских диплома зарађују мање новца од претходних генерација и имају знатно мање шансе да ће радити пуно радно време.
Sputnik
У страху од инфлације, стамбене кризе и лоших изгледа за посао, све више младих у САД прилази Републиканској партији. Пре мање од две деценије млади су се могли сматрати „солидним демократама“, објавио је „Ен-би-си њуз“ позивајући се на анкете. Али због страха од лоше економије и недостатка улагања у социјална питања, све више младих, посебно мушкараца скреће удесно.
„Економска ситуација и прилике за запошљавање млађих мушкараца без факултетске дипломе су знатно горе него код претходних генерација. Традиционалне норме о мушкости и о томе шта значи бити мушкарац и муж умотане су у економски успех, тако да је њихова ситуација заиста изазовна у време кад им економска перспектива и није тако светла“, изјавио је директор Центра за истраживање америчког живота при Америчком институту за предузећа Дан Кокс.
Ричард Ривс, председник Америчког института за дечаке и мушкарце, додаје да постоји „културна дислокација међу мушкарцима“ и да они као да не знају да ли ће бити „потребни“ друштву, или се осећају као да су „неуспешни у односу на стандард о положају мушкараца и жена на тржишту рада који је постављен пре 50 година“.
Све у свему, и даље би већина младића и девојака наводно више волела да следећи председник САД буде Камала Харис него бивши председник Доналд Трамп. Међутим, само 33 одсто младића су се изјаснили као гласачи Демократске странке, наспрам 42 одсто у 2020. години, показало је истраживање спроведено над младима од 18 до 29 година Харвардског института за политику. Године 2008. бивши председник Барак Обама освојио је скоро две трећине гласова младих.
Трамп који води кампању о „пропалој“ економији Бајденове администрације, обећао је да ће вратити радна места у производњи и поставити царине од 20 одсто на увоз, а економисти упозоравају да ће тако изазвати високу инфлацију и поремећаје у ланцу снабдевања.
Али економија младим мушкарцима изгледа другачије у односу на друге Американце, додаје се у извештају. Ређе ће младићи бринути о трошковима лекова на рецепт, неге деце или каматних стопа на хипотеке. Уместо тога, њихови приходи троше се за кирију, ресторане, забаву и дугове за студентски кредит.
Присталице Доналда Трампа током говора кандидата за потпредседника САД Џеј Ди Венса.
Трошкови закупа су и најболнија економског тачка за младе. Станарина у САД порасла је за око 20 одсто од 2020. године, а око две трећине младих рекло је да троши више од 30 одсто свог месечног прихода на становање, док је четвртина рекла да више од половине њиховог прихода иде на становање, наводи се у извештају позивајући се на податке „Банке Америке“.
„Погледајте шта су наши родитељи некада могли да купе за 10.000 долара“, рекао је Дерек, учесник фокус групе из Висконсина који размишља да гласа за Трампа. „Управо сам прошао кроз покушаје да купим кућу пре две године, као и кроз проблеме са којима се ви суочавате. Морате да зарадите 150.000 долара само да бисте данас добили своју стандардну кућу са три кревета и два купатила“.
Као резултат тога, сада је већа вероватноћа да ће млади амерички мушкарци бити финансијски зависни од својих родитеља. Око 30 одсто младих од 18 до 25 година наставља да живи са родитељима, а као резултат тога, младићи дуже чекају да се венчају и добију децу.
Према извештају „Њујорк тајмса“, овогодишњи председнички избори показали су и оштру поделу у начину на који мушкарци и жене планирају да гласају. Изненађујуће, највећа разлика у политичком мишљењу између женских и мушких гласача је у генерацији „Зед“ (од 12 до 27 година, а доња старосна граница за гласање у САД је 18 година).
Жене у САД су подстакнуте да гласају након покрета #МеТоо и поништавања пресуде „Ро против Вејда“, као и због могућности да добију прву жену председника. И док већина младих америчких мушкараца подржава истополне бракове* и права на абортус, многи се осећају социјално и економски угроженим и сматрају да Трамп подстиче традиционалне мушке улоге.

„Економски се кваре, политички се кваре, културолошки нико не пази на њих. Привучени су његовом поруком, његовом личношћу, неопростивим мачизмом којим покушава да одише“, рекао је Кокс, преноси Спутњик интернешнал.

*ЛГБТ покрет је забрањен у Русији као екстремистички.
Погледајте и:
СВЕТ
Медији: Тесан резултат између Трампа и Камале Харис у шест кључних америчких држава
Коментар