СВЕТ

Сијарто: Пријем Украјине у НАТО значиће сукоб са Русијом и трећи светски рат

Ступање Украјине у НАТО би значило директну конфронтацију Алијансе са Русијом и довело би до трећег светског рата, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.
Sputnik
Према његовим речима, Будимпешта је од почетка сукоба у Украјини повукла црвене линије – једна од њих је да мора „учинити све да избегне било какав облик директне конфронтације НАТО-а и Русије“.
„Дакле, у случају да Украјина постане чланица НАТО-а, то ће значити директну конфронтацију између НАТО-а и Русије. А то ће значити трећи светски рат. Ми једноставно желимо то да избегнемо. Због тога за нас ово питање (улазак Украјине у НАТО) није на дневном реду“, рекао је Сијарто за Спутњик.
Према његовим речима, већина његових колега из земаља НАТО-а у разговорима са представницима Украјине говори о могућем уласку Кијева у Алијансу, али у затвореном кругу признају да је то немогуће.

О руској нуклеарној доктрини

Коментаришући промену руске нуклеарне доктрине, мађарски министар рекао је да ризици који су у њој наведени неће постојати ако се сукоб у Украјини заврши.
Сијарто је навео да су „догађаји ове врсте у основи аргументи у прилог“ мађарског става о потреби за мирним решавањем сукоба у Украјини, јер ако се „заврши, онда се овакви ризици могу отклонити“.
Према његовим речима, међународна заједница би требало да посвети много више пажње проналажењу дипломатског решења за конфликт, јер он „сигурно нема решења на бојном пољу“.

Мешање у изборе у Мађарској 2022.

Говорећи о претходним парламентарним изборима у својој земљи, Сијарто је рекао да је Вашингтон улагао озбиљне напори за мешање у њих 2022. године, као и да су на то потрошени милиони долара.
„Колико ја знам, било је веома озбиљних покушаја мешања у наше изборе током наше предизборне кампање 2022. године сдруге стране океана. Веома јаких, да тако кажемо“, рекао је Сијарто.
Према његовим речима, постојало је јако мешање, са много милиона долара утрошених да се смени актуелна мађарска влада.
„Али, на крају крајева, важна је воља народа. Упркос овом веома великом улагању у нашу опозицију, убедљиво смо победили. Добили смо рекордну подршку, а јаз између нас и њих је такође био рекордан. Ми смо добили 54 одсто, они 35 одсто, ако се не варам. Тако да се надам да ће се сва будућа мешања, ако их буде, завршити истим резултатом“, додао је министар.
Сијарто је нагласио да су средства уложена у мађарску опозицију и у опозиционе медије.
„То се још увек наставља“, приметио је он.
Он је додао да не искључује могућност да је „суседна држава“ могла да учествује у мешању у мађарске парламентарне изборе 2022. године.
„Нисам сасвим сигуран да земља коју води председник кога сте споменули (Владимир Зеленски) није била део овога (мешања у изборе 2022. године)“, закључио је Сијарто.
Специјална операција у Украјини
Мађарска: Да је НАТО водио дијалог са Русијом не би дошло до украјинског сукоба
Погледајте и:
Коментар