РУСИЈА

Володин: Србија жели у БРИКС јер је ЕУ не види као партнера

Све више земаља схвата да је БРИКС гаранција мултиполарног света. Удружење је већ постало највећи економски центар, написао је на свом Телеграму председавајући Државне думе Русије Вјачеслав Володин.
Sputnik
„Србија намерава да уђе у БРИКС. Ову опцију разматра као алтернативу Европској унији, јер ова земља не види ЕУ као партнера. Све више земаља схвата да је БРИКС перспектива и гаранција мултиполарног света“, рекао је он.
Володин је нагласио да се „учесници и посматрачи асоцијације не уцењују, не дају им се апсурдни услови за сарадњу и не мешају се у суверене послове ових земаља, за разлику од Европске уније“.
„Таква политика Вашингтона и Брисела, као што видимо, довела је до супротног ефекта. Економије земаља БРИКС-а данас знатно премашују показатеље земаља Г7. Европска унија стагнира: у Немачкој, Аустрији, Финској, Естонији БДП опада, индустрија трпи значајне губитке“, објаснио је руски политичар.
Он је напоменуо да БРИКС данас обједињује 10 земаља и 45 одсто светске популације, а интересовање за учешће у њему показује још више од 30 држава.
„На самит БРИКС-а у Казању доћи ће представници више од тридесет земаља. Време хегемоније Вашингтона и Брисела пролази. Земље бирају пут равноправног дијалога и обострано корисне сарадње у интересу народа, а не да би се свиделе Сједињеним Америчким Државама и њиховим послушницима. БРИКС, који је већ постао највећи економски центар, представља будућност“, закључио је Володин.
Раније је потпредседник Владе Србије Александар Вулин изјавио да Србија разматра улазак у БРИКС као реалнну алтернативу уласку у ЕУ.
БРИКС је међудржавно удружење основано 2006. године. Осим Русије, Бразила, Индије, Кине и Јужне Африке, од почетка 2024. године БРИКС-у су се придружили Египат, Етиопија, Иран, УАЕ и Саудијска Арабија. Русија је председавајућа организације 2024. године.
РУСИЈА
Москва: Врата БРИКС-а за нове чланове ─ отворена, 34 државе заинтересоване за сарадњу
Погледајте и:
Коментар