СВЕТ

Коме НАТО шаље поруку док звецка – нуклеарним оружјем

НАТО нуклеарна вежба која ће се одржати на небу изнад Европе представља поруку Русији, али поруку без ефекта. Једина земља која би овим чином могла да се заплаши био би Иран, али ни он није усамљен. У случају евентуалног већег напада, Иран би нашао савезника и у Русији и у Кини.
Sputnik
НАТО је започео своју годишњу нуклеарну вежбу у којој ће учествовати више од 60 авиона и 2.000 војника из осам ваздушних база.
На небу изнад Белгије, Холандије, Данске и Уједињеног Краљевства, летеће авиони из 13 земаља чланица НАТО, а у вежби „Стеадфаст Ноон“ користиће се разни типови авиона, укључујући и оне који могу да носе нуклеарне бомбе, бомбардере, борбене ескадроне, авионе за допуну горива и авионе способне за извиђање и електронско ратовање.
Декан бањалучког Факултета безбедности Предраг Ћеранић говори за Спутњик да, када се узме у обзир кога НАТО сматра непријатељом, онда ствари постају и више него јасне, односно да је Русија та због које се ова вежба уопште сада и одржава. Истина је да се она организује сваке године, али сада, каже Ћеранић, има посебан значај.
Измена руске нуклеарне доктрине и најава председника Путина да ће у случају напада британским и америчким ракетама бити гађана дубина руске територије, што значи велики градови, јесте дала поново повод да се НАТО покаже у „пуном сјају“, каже Ћеранић за Спутњик.
Застава НАТО

Коју поруку шаљу?

Порука коју НАТО овом приликом шаље је та да они имају спреман одговор за Русе и да европски савезници немају кога да се плаше. Ћеранић верује да у овом контексту треба посматрати и овогодишњу вежбу. То је, како он каже, само показивање мишића, првенствено Русији, али и њеним савезницима, како би се охрабриле европске земље, а пре свега оне које Украјини испоручују војну и финансијску помоћ.
Не верујем да ово све може заплашити било кога као што је плашило за време Хладног рата. Русију сигурно неће уплашити, јер Русија има знатно већи и опаснији нуклеарни потенцијал од нуклеарног потенцијала Сједињених Америчких Држава и њених савезника. Само узмите на пример подморнице Бореј које носе око 12 бојевних нуклеарних глава, а које могу испалити пројектил из дубине мора.
Руска војска

Промашен циљ

Онај коме би овим чином могла бити упућена порука, наставља наш савезник, је Иран на кога се Израел спрема да изврши вишеструки напад. Ипак, с обзиром на савезнике који стоје иза Ирана, Ћеранић не верује да ће НАТО ни ту постићи ефекат који очекује да постигне након извођења војних вежби.
Уз све ово, склапају се нова-стара савезништва и Путин је затражио од Думе да верификује стратешки споразум са Северном Корејом, што значи да ће у случају напада на једну земљу, она друга пружити адекватну помоћ.
Русија и Кина су имале заједничку војну вежбу, али не са нуклеарним потенцијалима. Они то свакако могу да ураде, али немају потребе. Руске трупе продиру до граница Донбаса и веома су близу. Када падне Покровск, верујем да ће се та територија потпуно заокружити и да ће се онда моћи приступити преговорима. Русија би тада остварила своје зацртане циљеве, закључује Ћеранић.
Погледајте и:
Коментар