НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Мистериозне мрље на обали Канаде: Зашто су научници збуњени, шта кажу мештани? /видео, фото/

Мистериозне мрље појавиле су се на обали Њуфаундленда и својом појавом збуниле становнике и научнике.
Sputnik
Пажњу на те мрље прво је привукла објава корисника Фејсбука* Филипа Грејса који je на једној групи поставио слику беле, гњецаве масе, коју је упоредио са тестом којi се користи за прављење тоутона, традиционалног јела са Њуфаундленда, пренео је „Гардијан“.
Грејсов пост изазвао је помаму око порекла тих мрља - неки су рекли да је у питању парафински восак, морски сунђер или буђ.
Мештанин округа Патрикс Коув на Њуфаундленду Дејв Меграт био је на плажи када је приметио стотине тих мрља разбацаних по песку.
„Изгледале су баш као палачинке. Боцнуо сам неколико њих штапом и изнутра су биле сунђерасте и чврсте. Живим овде 67 година и никада нисам видео нешто слично, никада“, рекао је Меграт.
Такође је рекао да му је обалска стража казала да је 46 километара обале затрпано тим мрљама и да не знају шта је у питању.
То није први пут да су се такве мрље појавиле на обали. Наиме, мештани су 2001. године открили белу масу која цури.
Неколико месеци касније истраживачи са Универзитета у Њуфаундленду закључили су да је то део распадајућег леша кита.
Ипак, научници сматрају да ове нове мрље нису повезане са китовима, упркос томе што су неки у поменутој Фејсбук* групи сугерисали да би те мрље могле да буду сперма кита или китова повраћка.
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке.
Погледајте и:
Коментар