РЕГИОН

Резултати пописа у Црној Гори: Срба 32,93 одсто, а српским језиком говори 43 одсто грађана

У Црној Гори се 256.463 грађана изјашњава као Црногорци, док је 205.370 Срба, потврдили су званични резултати пописа становништва. Као Црногорци, изјаснило се 41,12 одсто, а Срба 32,93 одсто. Српским језиком говори 43,18 одсто, црногорским 34,52 одсто.
Sputnik
Црногорска Управа за статистику (Монстат) представила је коначне резултате Пописа становништва, домаћинстава и станова у Црној Гори, који је након две године закашњења спроведен крајем прошле године.
Директор Управе за статистику Мирослав Пејовић поручио да је ово један од најтранспарентнијих пописа спроведених у Црној Гори.
„Број особа женског пола је 50, 8 одсто, а 90,73 одсто има држављанство Црне Горе. Страних држављана са местом боравка је у Црној Гори је 7, 82 одсто“, истакао је Пејовић.
Према коначним резултатима Управе за статистику Црне Горе од укупно пописаног броја становништва 71,10 одсто грађана се изјаснило да су православне вероисповести, 19,99 одсто исламске, 3,24 католичке, док се 2,29 одсто грађана изјаснило да су атеисти
Данас ће, такође, бити представљени резултати становништва према полу и старости, држављанству, националној, односно етничкој припадности, вери, матерњем и језику који се уобичајено говори, преноси РТЦГ.
Пејовић је раније најавио да ће наредних дана уследити сукцесивно објављивање података о другим карактеристикама становништва.
Грађани су имали право и могућност да од 1. до 7. октобра провере своје податке о етничко-културолошким карактеристикама прикупљених пописом становништва, домаћинстава и станова путем специјалног софтвера.
Попис у Црној Гори требало је да буде одржан 2021. године, али је одложен најпре због пандемије коронавируса, а потом и због противљења опозиције која је тражила да попис буде спроведен без изјашњава о верској и националној припадности.
Попис је спроведен од 3. до 28. децембра, а према првобитној одлуци је требало да траје уобичајених 15 дана, али је на инсистирање опозиције продужен.
Према прелиминарним резултатима пописа, у Црној Гори живи 633.158 становника, што је за два одсто више у односу на попис спроведен 2011. године.
Погледајте и:
Коментар