РУСИЈА

Русија и Северна Кореја ће помоћи једна другој у случају војне агресије

Русија ће пружити војну помоћ Северној Кореји уколико на њу буде извршена агресија, а то је предвиђено Споразумом о свеобухватном стратешком партнерству са Пјонгјангом, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Андреј Руденко.
Sputnik

„Ако на Северну Кореју буде извршена агресија, биће предузете све неопходне мере у складу са нашим законом и законом Северне Кореје“, рекао је Руденко, упитан да ли ће Москва пружити војну помоћ Пјонгјангу у случају сукоба на Корејском полуострву.

Како је објаснио, релевантне одредбе садржане су у документу који је јуче поднет Државној думи на ратификацију.

„У споразуму све пише: члан три, члан четири. Споразум је потписан, тако да је доступан јавности. Тамо постоји члан четири који се управо бави питањем међусобне помоћи у случају агресије, а предвиђа да ће стране у случају агресије против једне од страна пружити другој сву неопходну помоћ, укључујући војну“, навео је Руденко.

Такође је додао да су поступци Јужне Кореје против Северне Кореје провокативни и да воде ескалацији ситуације на полуострву.
„Сматрамо да су поступци које је предузела Јужна Кореја у последње време провокативне акције које озбиљно поткопавају стабилност на полуострву и воде ескалацији напетости. Сматрамо да је време да се прекине са тим“, закључио је Руденко.
Руски председник Владимир Путин поднео је Државној думи предлог закона о ратификацији споразума о свеобухватном стратешком партнерству Русије и Северене Кореје.
Овај документ би требало да замени основни Споразум о пријатељству, добросуседству и сарадњи који је на снази од 9. фебруара 2000. године.
РУСИЈА
Путин поручио Думи: Ратификујте споразум о стратешком партнерству са Севереном Корејом
Погледајте још:
Коментар