РУСИЈА

Отпоран на спољне утицаје: Рекордан обим инвестиција „Росатома“ у 2024.

Пројекти са пријатељским земљама ће обезбедити до 80 одсто иностраних прихода „Росатома“ 2024. године, изјавио је генерални директор државне корпорације Алексеј Лихачов на састанку са председником Русије Владимиром Путином.
Sputnik
„Одмах бих желео да скренем пажњу на бројке везане за анализу иностраних прихода последњих година. Обим расте, али веома приметно расте и удео прихода пријатељских земаља, ове године ће бити до 80 одсто“, рекао је Лихачов.
Он је такође известио Путина да је корпорација припремила нове пројекте вредне 50 милијарди рубаља за реализацију у Белорусији.
Према његовим речима, обим инвестиција „Росатома“ ове године износиће рекордних 1,5 билиона рубаља. Повећавамо наш допринос привреди земље, додао је Лихачов.
Спољни изазови нису утицали на пројекте „Росатома“, истакао је Лихачов.
„Државна корпорација је, упркос спољним изазовима, успела да сачува озбиљне развојне параметре. Не само да смо ојачали наше пројекте, већ смо направили озбиљне темеље за будућност, пре свега у погледу научно-технолошког развоја“, навео је шеф „Росатома“.
Како је рекао, договорено је да следеће године, на 80. годишњицу атомске индустрије, компанија одобри стратешки програм, односно програм стратешког развоја до 2045. године.
Говорећи о сарадњи са бројним афричким земљама, Лихачов је навео да „Росатом“ преговара са њима о приступу налазиштима уранијума и литијума.
„Посебну пажњу ‘Росатом’ посвећује сарадњи са земљама Африке. Са бројним земљама континента потписана су документа о сарадњи у области коришћења атомске енергије у цивилне сврхе, воде се преговори о приступу налазиштима уранијума и литијума, а према квоти ‘Росатома’, афрички студенти се школују на руским универзитетима“, наводи се у саопштењу државне корпорације уочи састанка генералног директора Алексеја Лихачова са руским председником Владимиром Путином.
Истовремено, корпорација истиче да је са Белорусијом изградила партнерски модел који намерава да искористи са другим пријатељским земљама.
„Посебно треба истаћи сарадњу ‘Росатома’ са Републиком Белорусијом: изградња у братској земљи прве нуклеарне електране омогућила је корпорацији да прошири кооперацију и оствари комплексан програм интеракције – од пројеката у нуклеарној медицини до дигиталних производа“, закључио је Лихачов.
Он је такође нагласио да се инострани пројекти „Росатома“ одвијају по плану.
Руски председник Владимир Путин је током састанка са директором „Росатома“ оценио да је пред руском нуклеарном индустријом светла будућност.
Погледајте и:
Коментар