СРБИЈА

Стано: Не одлучује Курти кад ће Косову да буду скинуте казнене мере

Портпарол ЕУ Петер Стано поручио је данас да о укидању казнених мера Европске уније - не одлучују ни тзв. Косово, нити Аљбин Курти, већ да о томе одлуку треба да донесу земље чланице Уније.
Sputnik
Курти је затражио на састанцима у оквиру Самита Берлинског процеса укидање казнених мера које је ЕУ увела такозваном Косову прошле године.
"Не одлучује Косово, нити премијер Косова да ли ће мере бити укинуте или не, то је одлука коју морају да донесу државе чланице", рекао је Стано за „Газету експрес“, преноси „Косово онлајн“.
Стано наводи да се о том питању и даље воде разговори између држава чланица, а споменуо је и извештај шефа дипломатије ЕУ Жозепа Бореља, у којем је препоручено да се те мере уклоне.
"Високи представник је 3. јуна издао саопштење у име ЕУ, након чега је уследио извештај високог представника о испуњавању захтева ЕУ од стране Косова. Међу државама чланицама у Савету се настављају разговори о укидању мера за Косово“, рекао је Стано.
Борељ је, иначе, државама чланицама ЕУ доставио извештај о мерама уведеним Косову у јуну ове године, међутим одлука још није донета.
Курти је јуче у Берлину затражио од немачког канцелара Олафа Шолца да Немачка подржи укидање мера које је ЕУ увела тзв. Косову. У оквиру састанка током Самита Берлинског процеса, поново је затражио и да Косово добије статус земље кандидата за чланство у ЕУ.
Погледајте и:
Коментар