СРБИЈА

Дачић: Лавров и Шојгу доказани пријатељи Србије – не одричем их се

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом и бившим министром одбране Сергејом Шојгуом највише радио и да су они доказани пријатељи Србије.
Sputnik
Он је то рекао у интервјуу за „Новости“, одговарајући на питање да ли је у контакту са шефом руске дипломатије, наводећи да, иако више није министар спољних послова, са Лавровом контактира на пријатељској бази када су у питању рођендани и празници.
"Не одричем се неких пријатељстава и са другим људима, нарочито са бившим министром одбране Русије Сергејом Шојгуом. Са те две особе сам највише радио и то су доказани пријатељи Србије. И они су то показали на сваком месту. Као што треба неговати пријатеље Србије и на другим странама", истакао је Дачић.
Одговарајући на питање да ли сматра да Србија треба да буде на самиту БРИКС у Казању, Дачић је рекао да је стратешко опредељење Србије чланство у ЕУ, али да је сарадња са БРИКС важна и да у томе треба да учествујемо.
"На ком нивоу и како, то је процена оних који воде спољну политику. Ми нисмо чланови БРИКС-а јер када је прављен нико није имао у виду Србију него велике земље, економски јаке. Он нема организационе форме које би могле да надоместе организационе форме ЕУ. То може да буде наша ирационална љубав, у смислу да није реална да се оствари у дневнополитичком међународном животу", рекао је Дачић.
Коментар