СВЕТ

„Генералов план“: Нова „оригинална“ и застрашујућа идеја Израела за – чишћење Палестине

Израелски план који подразумева протеривање цивила са севера појаса Газе и потпуну опсаду те територије у складу је са стратегијом Тел Авива која се спроводи од 7. октобра прошле године. На несрећу Палестинаца, овај план иде у правцу да они буде елиминисани са тог простора и да се живот или повратак живота тамо учини неподношљивим.
Sputnik
Овако генерал у пензији и оснивач Евроазијског безбедносног форума, др Митар Ковач коментарише такозвани „Генералов план“, план војно-политичког врха Израела, према коме би израелска војска, након протеривања палестинских цивила из северног дела појаса Газе, спровела опсаду тог подручја.

„Оригиналне“ идеје за елиминацију Палестинаца

Аутор „Генераловог плана“ је пензионисани израелски генерал-мајор Гиора Еиланд, некадашњи шеф израелског Савета за националну безбедност. Овај бивши падобранац познат је по „оригиналним“ идејама како да Израел реши проблем са Хамасом.
Тако је новембра 2023. говорио како су жене из Газе „мајке, сестре и супруге убица из Хамаса“, као и да би ширење епидемија на југу Газе „приближило победу Израелу“ и смањило број жртава на страни израелске армије. Ове изјаве осудили су активисти за људска права израелске организације Б’Тселем, која документује кршења људских права на окупираним палестинским територијама, као и петнаест израелских стручњака за јавно здравље.
„Генералов план“, пак, предлаже да се цивилима из севера појаса Газе да рок од недељу дана да напусте подручје; након тог рока сматрали би се борцима Хамаса и били би сматрани војним метама. План такође подразумева блокаду снабдевања храном, водом, горивом и медицинским материјалом, тако да би Хамасу остало две опције: „да се преда или да умре од глади“, пише Еиланд и додаје да израелски војници неће морати да убију свакога кога затекну јер „људи тамо (на северу Газе) неће моћи да преживе. Извори воде ће пресушити“. План подразумева и окупацију подручја на неодређено време. Циљ плана је ослобођење талаца, отетих у Хамасовом нападу од 7. октобра прошле године.
Овај план осудила је једна друга израелска организација за заштиту људских права, Гиша, као и међународна заједница, укључујући и израелског савезника, САД. Портпарол Стејт департмента, Метју Милер, изјавио је пре неколико дана да је „практично једногласно мишљење међународне заједнице“ против било које врсте окупације било ког дела појаса Газе.
Сада, западни медији преносе да је израелска влада усвојила модификацију „Генераловог плана“ јер операције које израелска војска спроводи на северу Газе увелико подсећају на Еиландов предлог. То потврђују и речи неименованог бившег високог војног званичника, који је за америчке медије изјавио да је Нетањахуов кабинет усвојио једну од верзија Еиландовог плана.

Кроз план се назиру геноцидне намере

Ковач, како каже, не мисли да је Еиланд једини аутор плана. Пре се ради о томе да израелско војно-политичко руководство, усвајајући план (или његове делове) који се приписује једној личности, жели да домаћој и међународној јавности стави до знања да план „има смисла“ и да постаје део званичне политике и војних стратегија.
Са друге стране, навођење ослобађања талаца као главног циља операције за сврху има да план буде прихваћен у израелском друштву. Заправо, под плаштом борбе против терориста, жели се протерати велики број људи из својих домова.
„У међународним размерама, свако ко непристрасно гледа на ово питање, види све елементе, не само етничког чишћења, него у крајњој линији, геноцидне намере, да се трајно, са тог простора, измести палестинско становништво, односно палестински народ“, истиче Ковач.
Ако би овакав приступ дао резултате на северу, сличан сценарио одиграо би се и у централном и јужном делу појаса Газе. Потом би, вероватно био активиран и план за пресељење Палестинаца из појаса Газе, што је у складу са стратешком замисли израелског руководства да се елиминише идеја о палестинској држави, сматра Ковач.
Елементи Еилатовог плана постоје и у јужном делу Либана, објашњава Ковач. Међутим, он, према његовом мишљењу, није примењив на ту државу.
„Верујем да је такав план теже изводљив на југу Либана, зато што Хезболах није тако мала организација, није тако немоћна; има непосреднију подршку неких држава из региона. Хезболах је организација која је по броју људи и војним способностима веома тврд орах и неће олако проћи било која копнена операција израелске војске на југу Либана, без великих последица и без великих жртава“, закључује Ковач.
СРБИЈА
Више од 100 земаља чланица УН потписало писмо подршке Гутерешу, међу њима није Србија
Погледајте и:
Коментар