Специјална операција у Украјини

Зеленски представио „план победе“, желео би да доведе страну војску на територију Украјине

Владимир Зеленски представио је пред парламентом Украјине свој „план победе“, који се састоји од пет тачака и три тајне допуне и у коме се, између осталог, предлаже да се на територији земље разместе стране снаге ненуклеарног обуздавања.
Sputnik
Прва тачка је геополитичка: позивање Украјине у НАТО „одмах“.
Друга тачка је одбрана: наставак операција на територији Русије и укидање ограничења за ударе на њену територијо, заједничко уништавање руске авијације са партнерима, проширење употребе дронова и ракета и приступ савезничким обавештајним подацима. Ова ставка има тајни додатак.
Зеленски је ово назвао враћањем рата на територију Русије – „како би Руси почели да схватају шта је рат и да своју мржњу окрену према Кремљу“.
Трећа тачка је обуздавање: Украјина предлаже да на својој територији распореди одређени ненуклеарни стратешки пакет обуздавања, који ће бити довољан за заштиту од сваке војне претње из Русије (постоји и тајни додатак који су већ добили лидери САД, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке).
Четврта тачка је развој економског потенцијала Украјине и јачање санкција (постоји тајни додатак који се предаје САД и ЕУ).
Пета тачка је осмишљена за послератни период: после рата украјинска војска може да искористи своје искуство за јачање одбране НАТО-а и Европе, украјински војници ће моћи да замене део америчког контингента у Европи.
„Русија мора заувек да изгуби контролу над Украјином, па чак и жељу за таквом контролом“, наводи се у саопштењу објављеном на Телеграму Зеленског.
„То је гаранција живота за Украјину. И истовремено и гаранција мира за Европу. А да бисмо то постигли, молим вас да радите на јединству у Украјини и Украјине – са партнерима. Убеђивати партнере“, наводи се у саопштењу.
Представљању плана у Раду присуствовали су премијер Денис Шмигаљ, министар одбране Рустем Умеров, главнокомандујући Оружаних снага Украјине Александар Сирски, начелник СБУ Василиј Маљук и начелник Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Кирил Буданов.
Раније је портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио да је наводни план за решавање украјинског сукоба Владимира Зеленског имагинаран.
Погледајте и:
Коментар