СРБИЈА

Вучић: Никад већи притисак спољних служби да скрену пут Србије са српског смера

Председник Александар Вучић изјавио је данас, у Безбедносно-информативна агенција (БИА) која обележава свој Дан и 22 године рада, да никада није био већи унутрашњи притисак различитих спољних служби које желе да скрену пут Србије и нагласио да је "пут Србије" једини добар пут.
Sputnik
Вучић је у обраћању рекао да никада није осећао толики притисак.
"Зато што су сви играчи различитих служби западних и источних притиснути да остваре резултате које спољне стране службе од њих траже. За мене је готово немогуће да издржим тај притисак. То је на дневном нивоу мојих колега и пријатеља, и са једне и са друге стране. Желећи да скрену пут Србије негде друго или како они то сматрају у правом смеру, а тај прави смер је или овамо, или онамо, а никако оно што смо ми уз подршку народа зацртали, а то је српски смер", нагласио је Вучић.
Председник је поручио да је за нас само "пут Србије" добар пут и оно што смо зацртали, а то је наша самосталност, наша слободарска политика и оно што треба да донесе прогрес нашој земљи, а не неким другим земљама.
"Честитајући вам велики јубилеј од 125 година, то је изузетна ствар и показатељ значаја Безбедносне агенције, ма како да се она звала. Данас живимо у времену великих изазова. И увек, и у агенцији, и у МУП-у, свуда, где има и оружја, информација и новца, увек је било и биће различитих игара моћи, различитих оговарања, подметања и свега. Али оно због чега сам поносан на агенцију и на све вас, то је да сте увек, на почетку и на крају, били у својој Србији кад год је то било тешко, бранили њену слободу, њену државност, њен интегритет и борили се против свих оних који су хтели земљу да нам униште", рекао је Вучић.
Каже да је када је полагао у БИА венац на месту где се обележава страдање њених припадника од пре 25 година осетио стид због тога што их нисмо снажније и јаче у претходном периоду штитили.
"Што смо стављали мараму на очи, ћутали и стидели се свих њихових подухвата и подвига које су у име и за рачун отаџбине изводили у прошлости.
Почео сам нешто другачије да бих вам рекао колико је ваше јединство за нас данас најважније. Кад се налазите на месту председника владе или председника државе, нема никакве сумње да сте изложени различитим притисцима, то вам је посао и ту нема кукњаве. Немојте да играте велику утакмицу ако мислите да ћете да играте без притиска. Немојте да водите земљу ако мислите да ћете да је водите без притиска", навео је Вучић.
БИА обележава данас свој дан и 22 године рада, а председник Србије положио је венац на Меморијални зид са именима страдалим припадницима БИА. Данашња БИА формирана је Законом о Безбедносно-информативној агенцији, који је ступио на снагу 27. јула 2002. године. БИА је цивилна, национална служба безбедности, део је јединственог безбедносно-обавештајног система Србије.
Безбедносно-информативна агенција ове године обележава и 125. годишњицу од оснивања Одељења за поверљиве полицијске послове.
У Србији су цивилни безбедносно-обавештајни послови први пут институционално организовани Законом о допуни и измени устројства Централне државне управе из 1899. године.
Указом краља Александра Обреновића, послови Одељења за поверљиве полицијске послове 1900. године прешли су у надлежност Полицијског одељења при Министарству унутрашњих послова.
Уважавајући значај првог законског уређивања цивилних безбедносно-обавештајних послова у Србији, Безбедносно-информативна агенција обележава 17. октобар као свој дан.
Погледајте и:
Коментар