СВЕТ

Лидери ЕУ подржали нове начине за сузбијање нерегуларних миграција

Лидери ЕУ усвојили су закључке о миграцијама, у којима су позвали на унапређење сарадње са земљама порекла и транзита и поручили да би требало размотрити нове начине за спречавање и сузбијање нерегуларних миграција, у складу са ЕУ и међународним правом.
Sputnik
Истовремено су поново потврдили посвећеност Европског савета супротстављању инструментализацији миграната у политичке сврхе.
"Европски савет подсећа на важност одговарајућег функционисања Шенгенске зоне, у складу са ревидираним закоником о шенгенским границама", наводи се у документу.
Европски савет изразио је солидарност са државама чланицама које се суочавају са овим изазовима.
"Изузетне ситуације захтевају одговарајуће мере. Европски савет подсећа на своју одлучност да обезбеди ефикасну контролу спољних граница свим расположивим средствима, укључујући подршку ЕУ, у складу са ЕУ и међународним правом", наводи се у закључцима.
У закључицма се наводи да су миграције европски изазов који захтева европски одговор и позивају Савет ЕУ, државе чланице ЕУ и Комисија да појачају рад у свим правцима деловања у свеобухватном приступ миграцијама, изложеном у фебруару 2023. године.
"Европски савет такође позива на појачану сарадњу са земљама порекла и транзита, кроз свеобухватна узајамно корисна партнерства, како би се решили основни узроци и како би се борили против трговине људима и кријумчарења, са циљем спречавања губитка живота и нерегуларних одлазака", наводи се у закључцима.
Како се додаје, усклађивање визне политике суседних земаља је важан елемент у том погледу.
"Безбедни и легални путеви у складу са националним компетенцијама кључни су за регуларне и уредне миграције", наводи се у закључцима.
Европски савет позвао је на одлучну акцију на свим нивоима како би се олакшао, повећао и убрзао повратак миграната из ЕУ, "користећи све релеватне политике, инструменте и алате ЕУ, уккључујући дипломатију, развој трговину и визе".
Такође је позвао Комисију да хитно поднесе нови законски предлог.
Лидери ЕУ су током данашњег самита Европског савета разговарали и о другим питањима - о Украјини, Блиском истоку, конкурентности и спољним пословима ЕУ,
Погледајте и:
Коментар