Специјална операција у Украјини

Бајден у Берлину: Украјину чека тешка зима

Зимска сезона биће тешка за Украјину, савезници Кијева не би требало да је оставе без подршке, изјавио је амерички председник Џозеф Бајден током посете Немачкој.
Sputnik

„Ближимо се веома тешкој зими. Међутим, не смемо да одустанемо. Морамо да наставимо да пружамо подршку, да наставимо да идемо напред док Украјина не постигне поштен, трајни мир који је у складу са одредбама Повеље УН. Америка и Немачка су два највећа савезника Украјине у њеној борби за опстанак“, истакао је Бајден пре почетка преговора иза затворених врата са немачким канцеларом Олафом Шолцом.

Он је рекао да не зна како да се одржи стабилност у Европи и свету без учешћа САД.
„Не видим како одржимо стабилност у Европи и широм света без чврстих односа Сједињених Америчких Држава и Немачке“, навео је шеф Беле куће.
Председник САД није одговорио на питања новинара да ли ће Украјина добити чланство у НАТО-у и да ли подржава такозвани „план победе“ Владимира Зеленског.
Осим тога, прокоментарисао је и убиство лидера Хамаса Јахје Синвара, рекавши да је је његова смрт „тренутак правде“.

Шолц: Увлачење НАТО у украјински сукоб – катастрофа

Немачки канцелар Олаф Шолц је на заједничкој конференцији за новинаре са америчким председником Џозефом Бајденом у Берлину поручио да ће увлачење Алијансе у украјински конфликт довести до катастрофе.
Такав развој догађаја је неопходно спречити, оценио је Шолц.
„Наш став је јасан. Максимално подржавамо Украјину. Истовремено, осигуравамо да НАТО не постане страна сукоба како овај рат не би довео до још веће катастрофе. Апсолутно смо свесни ове одговорности и нико нас не може ослободити ње“, истакао је он и још једном потврдио даљу подршку Кијеву.
Бајден је у посети Немачкој како би са светским лидерима разговарао о украјинској кризи и ситуацији на Блиском истоку, а такође избог учешћа у билатералним разговорима са канцеларом Олафом Шолцом и председником Франком Валтером Штајнмајером.
Немачки председник одликовао је Бајдена највишом наградом Немачке – орденом посебног степена, Великим крстом „За заслуге према Федеративној Републици Немачкој“. Од председника САД само је Џорџ Буш Старији раније добио ову награду Немачке.
Погледајте и:
Коментар