Специјална операција у Украјини

Фицо: План Зеленског противречан, немогуће заузети став

Због противречности у „плану победе“ украјинског председника Владимира Зеленског Европски савет није био у могућности да заузме одређен став о документу који је представио Кијев, изјавио је словачки премијер Роберт Фицо.
Sputnik
„’План’ је толико противречан да Европски савет није имао могућност да заузме никакав став о њему. И то је сасвим исправно, јер не могу уопште да замислим да Европски савет каже: поздрављамо испоруке ракета средњег и великог домета које могу бити употребљене против циљева на територији Русије. Ово би довело до невероватне ескалације напетости“, рекао је Фицо новинарима на крају самита земаља ЕУ.
Премијер Словачке је потврдио да је, као и раније, против чланства Украјине у НАТО.
Према његовим речима, он разуме и поштује жељу Кијева да постане члан Алијансе, али не сматра то добром идејом.
Поред тога, словачки премијер изразио је жаљење јер се на самитима ЕУ не чују предлози за прекид ватре у Украјини.
„Жао ми је што се кад је у питању Блиски исток много говори о моменталном прекиду ватре, док, истовремено, у случају украјинског сукоба никада није било предлога да се у закључцима самита назначи нешто у вези са потребом прекида ватре“, казао је Фицо.
Он је такође констатовао да се ЕУ уморила од сукоба у Украјини, јер се ситуација, упркос војној подршци земаља ЕУ Кијеву, не ближи разрешењу.
Премијер Словачке је нагласио да међу лидерима европских земаља, као и пре, превлађује мишљење о војном решењу сукоба, јер би Кијев, наводно, на тај начин могао да обезбеди добре позиције у случају могућих преговора.
Према његовом мишљењу, идеална варијанта за Украјину је да буде неутрална држава и добије безбедносне гаранције.
Претходно, лидери ЕУ су се на самиту у Бриселу упознали са детаљима плана Зеленског, који је украјински председник раније представио у Ради.
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, коментаришући план победе који је представио украјински председник Владимир Зеленски, изјавила је да то није план, него скуп неповезаних слогана.
Према њеним речима, овај план само гура НАТО у директан сукоб са Русијом.
Погледајте и:
Коментар