ЕКОНОМИЈА

Издато решење о грађевинској дозволи за изградњу новог Савског моста

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре јутрос је издало решење о грађевинској дозволи за изградњу новог Савског моста у Београду, потврдио је за Танјуг министар грађевинарства Горан Весић.
Sputnik
Он је рекао да је сада на градској власти да започне са уклањањем старог и изградњом новом моста.
„Ми смо дали дозволу и сада је на Граду Београду, односно Дирекцији за грађевинско земљиште да прво почне уклањање старог и изградњу новог моста. Када ће то урадити, зависи од Дирекције. Оно што је била наша обавеза, када су испуњени законски услови, ми смо урадили и сада је могуће приступити изградњи новог Савског моста“, рекао је Весић за Новости и подсетио да је 19. септембра издато решење о уклањању Савског моста.
Као неосноване је одбацио критике да министарство на чијем је челу није објавило решење о уклањању моста у Централној евиденцији обједињене процедуре, јер на то, како каже, није ни било обавезно.
„Било је различитих напада у јавности у вези са тим, да то није објављено у Централној евиденцији обједињене процедуре, што само значи да неко није читао закон. У складу са чланом 168. Закона о планирању и изградњи јасно пише да то није, нити је икада био, документ који се објављује у тој евиденцији, већ се у њој објављује само процес издавања грађевинске дозволе“, објаснио је Весић.
Решење о грађевинској дозволи за изградњу новог Савског моста је донето у корист Републике Србије - Владе Србије, а преко Дирекције за грађевинско земљиште града Београда, по посебним закључку владе као и у корист (за инфраструктуру) ЕПС, ЕМС, Телеком и Града Београда, кажу у министарству.
Пре доношења решења, утврђено је да су испуњени сви законом прописани услови, а прибављен је и доказ од Министарства заштите животне средине да за ову врсту радова није потребна израда Студије о процени утицаја на животну средину.
Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је, како је наведено, поступило у складу са законом.
Весић је подсетио је да је пре седам или осам година био расписан велики међународни архитектонско-технички конкурс за изглед новог Савског моста, као и да је урађена Студија о процени утицаја на животној средину.
„Све је то урађено фантастично. Сада је донето решење о грађевинској дозволи, што значи да је могуће градити нови Савски мост“, рекао је министар Весић.
Додао је да је и организација јавног саобраћаја током уклањања старог и изградње новог моста у надлежности Града Београда који је дужан да направи план и о томе обавести грађане.
Погледајте и:
Коментар