РЕГИОН

Брод италијанске обалске страже враћа групу миграната из Албаније у Италију

Брод италијанске обалске страже преузео је групу миграната задржану у прихватним центрима у Албанији како би их вратио у Италију, након судске пресуде донете у Риму.
Sputnik
Италијанска влада је јуче обећала да ће наставити са кључним пројектом премијерке Ђорђе Мелони да преусмери тражиоце азила у иностранство, истакавши да ће се жалити на пресуду да мигранти у пријемним центрима у Албанији треба да буду пребачени у Италију, преносе медији.
Седница владе на којој ће се одлучити о одговору владе биће одржана у понедељак.
Мигранте су почетком недеље превезли у Албанију бродом италијанске морнарице.
Првобитно их је било 16, али су четворица већ доведена у Италију из здравствених разлога или зато што су били малолетна лица.
Суд је саопштио да 12 миграната из албанског центра у Гјадеру мора да се врати у Италију јер се њихове земље порекла - Египат и Бангладеш, не могу сматрати безбедним.
Министар унутрашњих послова Матео Пјантедоси рекао је на конференцији за новинаре да је уверен да ће та одлука бити поништена, додајући да ће се влада жалити све до Врховног суда ако буде потребно.
У Албанију могу бити послати само мигранти који долазе из 22 земље које је Италија класификовала као безбедне.
Египат и Бангладеш су међу њима, али је недавна пресуда Европског суда правде о том питању онемогућила њихово задржавање у Албанији, саопштио је Римски суд, додајући да они имају право да буду доведени у Италију.
Погледајте и:
Коментар