СРБИЈА

Кисељов: Срећан дан ослобођења, браћо!

Руси и Срби знају која је цена плаћена за победу над злом — нећемо дозволити да се трагедија понови, поручио је генерални директор медијске групе „Русија севодња“, чији је део и агенција Спутњик Дмитриј Кисељов, честитајући 80. годишњицу ослобођења Београда.
Sputnik
Кисељов је навео да се не тако давно чинило да су перцепција и оцене Другог светског рата непроменљиве полазне тачке за човечанство.
„А неки људи су се чак и плашили да би се ослобођење Европе од нацизма могло претворити у историјско знање од малог интереса које се полако брише из сећања због губитка своје актуелности“, указао је Кисељов.
Испоставило се, констатовао је Кисељов, да су ти страхови били неосновани.
„Напротив, уочавамо како они догађаји који су све удаљенији од нас поново брзо добијају на актуелности и оштрини. Видимо како одређене снаге циљано и злонамерно преписују историју, мењају оцене, ‘префарбавају’ стране и етикетирају с мржњом — жртве приказују као зликовце, а силе најстрашнијег зла у људској историји осветљавају нијансама двосмислености“, навео је Кисељов.
Неонацизам у украјинској, балтичкој и источноевропској верзији постаје прихватљив у очима Запада, који га оправдава као оруђе у борби против Русије и других сила које му се не допадају, оценио је Кисељов, у тексту за специјални додатак „Политике“ поводом 80.годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату.

„Али ми, Руси и Срби, сећамо се како је све заиста било и која је цена плаћена за победу над злом. Нећемо дозволити да се трагедија понови. Срећан празник! Срећан дан ослобођења, браћо!“, истакао је Кисељов.

Кисељов је додао да је специјално издање листа „Политика“ посвећено 80. годишњици ослобођења Београда од немачко-фашистичких освајача од стране Црвене армије припремљено у оквиру заједничког пројекта те куће и Амбасаде Русије у Србији, а да је Међународна новинска агенција „Русија севодња“ радо помогла у његовом стварању обезбедивши фотографске материјале из својих архива.
Погледајте и:
Коментар