ЕКОНОМИЈА

БРИКС узео десетину светске економије од Г7

Од свог настанка, БРИКС је повећао своје учешће у светској економији за скоро 10 процентних поена – исто толико колико је Г7 изгубила током овог периода, следи из података Светске банке.
Sputnik
Тако су земље које су тренутно део БРИКС-а произвеле 27,15 одсто светског БДП-а у 2006. години. Током наредних година повећале су своје учешће у светској економији за 9,7 процентних поена. На крају прошле године њихово учешће износило је рекордних 36,8 одсто.
БРИКС је у потпуности одузео овај раст земљама Г7, које су од 2006. смањиле свој допринос светској економији за 9,7 процентних поена – на најнижих 29 одсто у модерној историји.
Преостале земље производе 34,2 одсто глобалне производње, исто као и 2006. године. Глобални БДП по паритету куповне моћи у 2023. години износио је 184,7 билиона долара, што је повећање од 7 одсто за годину.
БРИКС је међудржавно удружење основано 2006. године. Русија је 1. јануара преузела председавање БРИКС-ом. Година је почела укључивањем нових чланица асоцијацији – поред Русије, Бразила, Индије, Кине и Јужне Африке, сада укључује Египат, Етиопију, Иран, УАЕ и Саудијску Арабију.
ЕКОНОМИЈА
Земље БРИКС-а поседују више од 20 одсто светских резерви злата
Погледајте и:
Коментар