СВЕТ

Русија понудила помоћ Куби због колапса електроенергетског система

Влада Кубе је након колапса електроенергетског система добила понуду за помоћ од Русије, Венецуеле, Мексика, Колумбије и Барбадоса, саопштио је Министар републике Бруно Родригес Париља.
Sputnik

„Ценимо напоре и моменталну подршку коју су нам понудили Венецуела, Мексико, Колумбија, Русија и Барбадос за решавање текуће ситуације у националном електроенергетском систему. Куба преговара о добијању ове помоћи“, написао је он на друштвеној мрежи Икс.

Претходно је Министарство енергетике и рударства Кубе саопштило да је квар Термоелектране Антонио Гутјерес у Матансасу довео до потпуног колапса енергетског система земље.
Након краћег успостављања снабдевања струјом, мрежа се други пут поново угасила у суботу ујутро, да би се током претходне ноћи трећи пут догодио пад система, а нестанци струје су већини становника острва онемогућили пуњење телефонских батерија и прикључивање на интернет.
Кубански министар енергетике и рударства, Висенте де ла О Леви, рекао је да су означена „три главна фактора који утичу на дефицит производње електричне енергије: стање инфраструктуре, недостатак горива и повећање потражње".
Долазак урагана „Оскар на исток Кубе прети да додатно закомпликује планове владе да успостави редовно снабдевање струјом, а цео регион, који очекује налет урагана, углавном је без струје и телефонских комуникација.
Погледајте и:
Коментар