ЕКОНОМИЈА

Вучић: Србија може да се избори за власнички удео у пројекту „Јадар“

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је слушао аргументе у вези са литијумом и да је спреман да разговара са сваким и да иде у Народну скупштину.
Sputnik
"Нису хтели да нас виде. Желео сам по сваку цену да одем тамо, али они нису хтели да ме виде јер немају ниједан аргумент", је Вучићу интервјуу за РТС.
На питање да ли има стрепњу да ли ће институције моћи да контролишу копање литијума, он је одговорио да ће довести најбоље компаније за батерије из света и да ћемо ми да контролишемо све, а да ако виде нешто лоше истог тренутка ће да прекину пројекат.
Напоменуо је да и у другим индустријама као што су текстилна или наменска постоји ризик.
Коментаришући да ли би Србија могла да има сувласнички удео у копању литијума у пројекту Јадар, Вучић је рекао да никада никога пре њега у јавности нису питали да ли ће имати Србија власнички удео.
"Изненадићу вас одговором, надам се да ћемо се чак и за то изборити. Да, урадићемо све што можемо иако у овом тренутку ми немамо право због свега што су они потписали. Верујем да ћемо успети и верујем да ћете до краја године добити одговор. Пре краја године добићемо више информација и о томе", рекао је Вучић.
Он је напоменуо да компанији „Рио Тинто“ ништа не верује на реч, већ српским експертима који проверавају сваки папир и који ће донети одлуку да ли је ископавање литијума штетно или безбедно.

Ноторна лаж да нема српских институција на Косову и Метохији

Вучић је нагласио да је ноторна лаж да нема српских институција на Косову и Метохији, пошто су тамо здравство и просвета.
"Најважније институције Републике Србије функционишу на територији целог Косова и Метохије, а то су институције здравства, институције просвете. Оно што значи живот за наше људе на Косову и Метохији. Да ли је ситуација добра? Наравно да није. Наравно да није и никада није била, а данас је најмање добра. И последица је наравно свега што се збивало у претходних неколико деценија, али последица пре свега онога што се догађало од 1999. до 2008 више“, рекао је Вучић.
Он је истакао да је апсолутни рекорд у историји Србије колико новца улажемо у наш народ на Косову и Метохији.
Што се тиче уласка српске робе на КиМ преко Мердара, Вучић је рекао да то значи да су Немци и Американци натерали Куртија да нешто прихвати, али да је он то прихватио про форме.
„Камиони чекају данима да уђу. Углавном су то наши производи, има и српских произвођача, али они који тамо највише иду су производи наших фабрика који су у страним рукама, али наравно увек је добра вест и за све наше људе. Боље је овако него што је било, али далеко је од доброг“, оценио је Вучић.

Реконструкција владе између марта и јуна, избори 2026. или 2027.

Вучић je изјавио да очекује да би реконструкција владе могла да буде спроведена између марта и јуна идуће године и нагласио да ће премијер Милош Вучевић имати његову пуну подршку.
"Знате, имате неке људе који су умислили да ту могу да буду и да обављају више ствари за себе, а не за грађане и друштво у целини. Људе који мисле да су несмењиви, људе који мисле да могу све", рекао је Вучић, као и да би избори могли да буду у децембру 2026. или на пролеће 2027.
Према његовим речима, анализа рада мора да се уради и по градовима и општинама, на покрајинском и републичком нивоу.
На тему избора, рекао је ће они бити одржани у децембру 2026. или на пролеће 2027. године и оценио да ће опозиција проћи много лошије него раније.
"Желим да кажем да ћемо да наставимо да градимо и радимо. Нико нас неће зауставити. Избори ће бити, и то можемо да разговарамо са представницима опозиционих партија, кад год хоће, или у децембру 2026. или на пролеће 2027", рекао је Вучић.

Листи чекања за кук и колено неће бити од септембра 2026. године

Вучић је рекао да држава 5,3 милијарде евра улаже у здравство, стотине милиона евра се улаже за ретке болести и да се троши много више од неких развијених земаља.
"Листе чекања су срамота за све нас, трудио сам се да сагледам све проблеме и трудио сам се да од болница направим спејс шатлове, а шта ће нам све то ако нама 32.000 људи чека на операције колена и кука, питао сам се како је то могуће", навео је Вучић.
Истакао је да су донете неке од мера, јер је то питање бриге о људима и брига за читаву породицу, јер ако неко на операцију чека девет година то утиче на читаву породицу.
"По налогу министра здравља направљене су норме за операцију кука и колена, увешћемо допунски рад. До септембра или октобра 2026. године нећемо имати више листе чекања за кук и колено", истакао је Вучић.
Погледајте и:
Коментар