СВЕТ

Глупост или ароганција: Оно што важи за Столтенберга, не важи за вола

Без обзира на показано незнање не само Јенса Столтенберга, лидери Запада нису незналице али су толико арогантни да им ароганција често даје на незнању, каже за Спутњик политиколог др Стеван Гајић са Института за европске студије поводом понижења бившег генералног секретара НАТО ког је претрпео у интервјуу за норвешку телевизију.
Sputnik
Новинар авганистанског порекла Јама Воласмал питао је Столтенберга зашто је НАТО прогласио Кину за главну претњу и у колико је земаља Кина војно интервенисала у протеклих 40 година.

Јавно понижени Столтенберг

Јенс Столтенберг је најпре оклевао, а потом покушао да ескивира одговор. Како је новинар упорно чекао одговор, Столтенберг je непријатну тишину прекинуо речима да је Кина имала сукоб са Вијетнамом.
„То је било у периоду пре више од 40 година. Дакле, одговор је – нула“, исправио га је водитељ.
Друго питање се односило на број кинеских војних база у иностранству.
„Има их неколико“, рекао је бивши генерални секретар НАТО-а.
„Само једна, у Џибутију. С друге стране, Сједињене Државе су напале чак 13 земаља у истом периоду и имају 750 база у барем 80 држава, од којих су многе баш на кинеском прагу“, указао је новинар.

Онтолошки расизам – суштина Запада

Осим ароганције, осећај сопствене праведности западних лидера је толико јак и он говори о суштини западне коалиције а то је – онтолошки расизам, додаје Гајић.
„Тај расизам не мора да има везе са расом. Сутра може Кинез-Јеврејин, трансџендер са инвалидитетом да буде генерални секретар НАТО, али ће то и даље бити белац. Суштински, то је један западни колонијални однос према остацима човечанства где једноставно, оно што важи за Јупитера, не важи за вола. Просто, за Столтенберга је такво питање чудно а то значи да се више збунио него што није знао. Мислим да то није ствар знања или незнања, просто није разумео новинара зашто га пита тако нешто глупо, јер се просто подразумева исправност колонизатора. И то је цела суштина и Европске уније и НАТО и САД и 'пет очију' и читавог данашњег колективног Запада.“
Реч је о једном онтолошком расизму који не дозвољава било какво поређење те врсте тако да је за Столтенберга потпуно непристојно да га неко пита како може он или читав НАТО да се пореди са „неким тамо Кинезима“, истиче Гајић.

Повратак истини кад Запад буде поражен и понижен

Гајић сматра да је између новинара и Столтенберга постојало потпуно нерзумевање јер они говоре другим језицима, док ће се значење речи из та два језика поклопити тек кад Запад буде недвосмислено и јасно поражен.
„Довели су дотле, до момента где морају да буду поражени и понижени, да би могли да схвате дубљу суштину проблема ког имају. А то је хајде да интервенишемо у Авганистану, ајде да 'хуманитарно помажемо' у Југославији. Либији, Ираку… Хајде да кад Израел уништи Газу то назовемо граничном интервенцијом са перкомерном употребом силе која доводи до превише колатералних штета, а да руски одговор на ширење НАТО назовемо ничим изазваном агресијом. У крајњој линији потребан је војни пораз Запада да би схватили да више тако не може. И то је то.“
Гафови који би се могли назвати и глупостима постали су обележје бројних западних лидера а шампион у тој дисциплини свакако је још увек актуелни амерички председник Џозеф Бајден, у односу на кога је Столтенберг глас разума и рационалности. Поменимо неке.
„Јасно је да Русија губи рат у Ираку“; „И сада желим да дам реч председнику Украјине, који има храбрости колико и одлучности – даме и господо председник Путин“; „Гледајте, не бих изабрао потпредседника Трампа да ми буде потпредседник да мислим да није квалификована да буде председник САД“.

Расистичка ароганција Камале и Обаме

Власник једне од карактеристичних „великих мисли“ из исте серије је и потенцијална Бајденова наследница Камала Харис која је рекла да је већа држава (Русија) напала мању (Украјину), подсећа Гајић и напомиње да она никад не би рекла да је САД напала мању државу попут Ирака.
Ипак, све то није одраз њихове глупости или незнања, него расистичке ароганције, наглашава Гајић.
„То није расизам који се тиче боје коже. Обама је исто бели расиста на неки начин зато што је он водио Америку. Али ми (Срби) смо црнци. То је расизам тог филозофског становишта на ком Запад стоји скоро 1.000 година, суштински од велике шизме. Откад је Рим отпао од цркве од тад постоји та тенденција која је сад достигла усијање и више нема везе са хришћанством. Оригинални разлог је одавно ишчезао али суштина је у томе да кад су прогласили себе већима од Бога, како онда неки Кинез може да се пореди са неким ко је већи од Бога“, закључио је Гајић.
Погледајте и:
СВЕТ
У колико је земаља Кина војно интервенисала: Бивши шеф НАТО-а јавно понижен у својој земљи /видео/
Коментар