ЕКОНОМИЈА

По чему се БРИКС разликује од других међународних организација и шта је постигао за 18 година?

Руски град Казањ домаћин je 16. самита БРИКС-а, а тродневном догађају присуствују лидери 36 земаља, укључујући и 22 шефа држава или влада. Спутњик вам представља детаљну анализу по чему се БРИКС разликује од других међународних организација.
Sputnik
БРИКС су 2006. године основали Бразил, Русија, Индија и Кина, а Јужна Африка јој се придружила 2011.године. Тринаест година касније, 1. јануара 2024. пуноправни чланови организације постали су Египат, Иран, УАЕ, Саудијска Арабија и Етиопија, а Русија је преузела председавање БРИКС-ом.
БРИКС је започео сарадњу са земљама трећих страна почетком 2010-их кроз формат „BRICS Plus/Outreach“. Око 40 земаља заинтересовано је за сарадњу са групом на различите начине.
БРИКС је клуб „чланица истомишљеника“, а не блок као што су НАТО или ЕУ, с обзиром да нема повељу, буџет, секретаријат и наднационалне структуре.

Шта је БРИКС постигао?

Проширени БРИКС представља око 45 одсто светске популације (3,6 милијарди људи), државе са БДП-ом од 28,5 билиона долара (ММФ, 2023).
БРИКС сада учествује са 36 одсто глобалног БДП-а (ППП), надмашујући Г7 (29,3 одсто) и ЕУ (14,5 одсто).
Раст БДП-а земаља БРИКС-а за 2024. годину предвиђен је на 4 одсто, наспрам 1,7 одсто, колико се предвиђа за Г7 и 3,2 одсто на глобалном нивоу, рекао је Путин на пословном форуму БРИКС-а.
Према извештају о богатству БРИКС-а из јануара 2024. године, овај блок располаже са 45 билиона долара инвестиционог богатства.
Удео земаља БРИКС-а у глобалној производњи сирове нафте износи 45 одсто.
У земљама БРИКС-а налази се преко 20 одсто глобалних резерви злата, предвођене Русијом (2.340 тона) и Кином (2.260 тона), прорачуни су Спутњика користећи податке Светског савета за злато.
Удео земаља БРИКС-а у светкосм извозу износи 25 одсто. У 2023. години, трговина Русије је достигла 228 милијарди долара са Кином, 57 милијарди долара са Индијом и 13 милијарди долара са Бразилом и Јужном Африком.
БРИКС је основао Нову развојну банку 2014. године за финансирање пројеката инфраструктуре и одрживог развоја у државама чланицама и тржиштима у развоју. Овлашћени капитал банке је 100 милијарди долара.
Од 2016. године, банка је уложила у 138 пројеката широм Кине, Индије, Бразила, Русије, Јужне Африке, Бангладеша и Египта, наводи се на сајту банке.
Усред санкција Запада, око 65 одсто транскација између Русије и партнера БРИКС-а врши се у националним валутама.

На чему БРИКС ради?

БРИКС развија алате за инклузивни финансијски систем, укључујући заједничку обрачунску јединицу (Unit), платформу за мултилатерално поравнање (BRICS Bridge), систем за плаћење заснован на блокчеин технологији (BRICS Pay), депозитарну институцију за поравнање (BRICS Clear), систем осигурања и независну агенцију за оцену кредитног ризика.
Погледајте и:
Коментар