РЕГИОН

Суд у Бостону прогласио кривим надзорника логора у којем су мучени српски цивили током рата у БиХ

Суд у Бостону прогласио је кривим Кемала Мрнџића, бившег надзорника логора Челебићи у којем су затворени и мучени српски цивили, за заверу са циљем прикривања свог учешћа у злочинима током рата у БиХ и за давање лажних изјава са циљем добијања статуса избеглице у САД, а након тога и америчког држављанства.
Sputnik
Мрнџић (52) је осуђен због учествовања у шеми прикривања истине о његовом учествовању у малтретирању Срба заробљених у озлоглашеном логору Челебићи у БиХ 1992. године.

„Он је осуђен због давања лажних изјава агентима Државне безбедности у вези са својом улогом у логору, поседовања сертификата о натурализацији и картице социјалног осигурања који су добијени преваром, те коришћења пасоша такође добијеног уз помоћ преваре“, наводи се у саопштењу америчког Министарства правде.

Порота је Мрнџића прогласила невиним по две тачке оптужнице које се тичу давања лажних изјава.
„Срцепарајућа сведочења преживелих заробљеника подсетила су нас да их и 30 година касније прогањају физички бол и психичка патња коју су им нанели Кемал Мрнџић и други чувари тог озлоглашеног логора“, рекао је вршилац дужности тужиоца за округ Масачусетса Џошуа Леви.
Он је подсетио да је Мрнџић сакривао своје злочине деценијама, али и да је страшно потценио храброст жртава и посвећеност полицијских агенција када се ради о проналажењу оних који су учествовали у прогону током рата.
„Истраживање и кривична обрада таквих историјских транснационалних случајева захтева изузетну посвећеност и веома смо захвални за изузетан рад наших партнера из државних полицијских агенција, као и партнера из земаља широм света“, истакао је Леви, преноси РТРС.
Специјални агент задужен за истраге државне безбедности Мајкл Крол подсетио је да логор Челебићи има документоване случајеве насиља, злостављања и убијања.
Након што је Мрнџић, који је као чувар спроводио тортуру над српским логорашима, разоткривен и ухапшен у Бостону, против њега је подигнута оптужница за лажирање, прикривање материјалних чињеница од америчке Владе, коришћење преваром стеченог пасоша и лажно стеченог уверења о натурализацији.
За злочине у логору у Челебићима пред Хашким трибуналом су осуђени Здравко Муцић, Хазим Делић и Есад Ланџо, док пред Судом БиХ траје поступак против лица оптужених за убиства, прогоне, силовање, затварање и мучење српског цивилног становништва на подручју Коњица.
Кемал Мрнџић је, према незваничним информацијама, у САД допутовао 1999. године и на основу лажних информација, односно сакривања детаља из ратне прошлости, те 2008. године добио статус сталног боравка. Годину касније добио је и амерички пасош.
У околини Коњица од 1992. до 1995. године убијено је око 400 Срба, већином цивила, остатак становништва је протеран, а села су спаљена. Највећи злочин почињен је у селу Брадина, где је од 25. до 27. маја 1992. године побијено 48 цивила.
Погледајте и:
Коментар