МУЛТИМЕДИЈА

Јесен на Златибору /фото/

Златибор, позната српска планина и туристичка дестинација једнако је популарна током читаве године, а како изгледа у јесен приказујемо у наставку.
Sputnik
1 / 7

Златибор је планина и парк природе у Србији која се простире на површини од око 1.000 километара квадратних, дугачка је 55км а широка и до 20км.

2 / 7

Највиши врх је Торник.

3 / 7

Златибор је популарна дестинација јер нуди богату туристичику понуду па свако моће пронћи нешто у складу са својим интересовањима.

4 / 7

Постоје три предања о постанку имена Златибора.

Извесно је да је то име настало од речи злато, односно златни и бор, али не зна се на који начин.

5 / 7

Једно каже да је име Златибора настало од златне боје његових пашњака, што није сасвим вероватно, јер златиборски пашњаци нису толико стари, и ово предање не објашњава откуд реч бор у имену Златибора.

6 / 7

Друго предање каже да су се досељеници из Црне Горе и Херцеговине на Златибор хвалили богатством борове шуме, говорећи: „Златан је то бор!".

7 / 7

Треће предање, вероватно и најтачније, каже да је то име постало од једне веома ретке врсте белог бора, тзв.златног бора, чије је научно име Pinus Silvestris Variegata Zlatiborica, по сарајевском инжењеру Салиху Омановићу. Златног бора још само има у селу Негбини и стављен је под заштиту државе.

Коментар