НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Кинеске цигле за базу на Месецу спремне за тестирање

Цигле направљене од имитације лунарног земљишта, могући грађевински материјал за будућа станишта на Месецу, биће послати на кинеску Свемирску станицу Тјангонг, а очекује се да ће прва цигла, након тестирања у орбити, бити враћена на земљу до краја 2025.
Sputnik
Цигле од имитације лунарног земљишта имају сличну густину као обичне цигле, али њихова снага је већа око три пута од обичних црвених и бетонских цигли. Само један квадратни центиметар може да издржи више од тоне тежине, навела је ЦЦТВ.
„Комбинација ових јаких цигли и технике уклапања једне са другом чини их одличним за будућу лунарну базу“, рекао је Жу Ченг, професор Националног центра технолошких иновација за дигиталну конструкцију.
Међутим, изазов код изградње на Месецу је драстична промена температуре, будући да оне достижу 180 степени током лунарних дана и падају на минус 190 степени током лунарних ноћи, наводи Глобал тајмс.
Осим тога, нема атмосферске заштите, па космичка радијација и микрометеорити погађају површину Земљиног сателита и то може утицати и на грађевине, које морају бити много јаче и чвршће.
Ове цигле биће послате на станицу Тјангонг или, у преводу, „Небеску палату“ у мисији Тјанжоу-8, где ће бити тестирана њихова издржљивост и чврстина, као и могућност изолације и заштите од радијације.
„Без обзира на то да ли је реч о материјалу за научна истраживања или за изградњу на Месецу, транспорт материјала са Земље је непрактичан. Имајући у виду тренутни капацитет, простор у летелицама треба резервисати за особље, основну опрему и залихе“, рекао је Ванг Јанан, главни уредник магазина Аероспејс нолеџ.
Лунарног земљишта на Месецу има у огромним количинама, па је идеја да се од њега прави грађевински материјал.
Кина тренутно води у свемирској трци када је реч о освајању Месеца. Не само да су у 21. веку први спустили летелицу на лунарну површину, већ су успели да спусте летелицу на такозвану тамну (удаљену) страну Месеца и први у историји узму узорке одатле и донесу их на Земљу. Њихов план је да 2026. почну припреме за изградњу Међународне лунарне истраживачке станице.
Погледајте и:
Коментар