РУСИЈА

Ово је нова понуда за свет: Велики корак против идеологије колективног Запада

Цео концепт Казањске декларације супротстављен је пракси, а добрим делом и идеологији колективног Запада јер земље БРИКС-а покушавају да врате међународно право на велика врата да би Уједињене нације поново биле институција за поштовање, каже за Спутњик публициста Игор Ивановић.
Sputnik
Јер већ дуго времена ми видимо, а то почиње највише од случаја наше државе и НАТО агресије, да Уједињене нације имају све мање смисла и да се прескачу, сматра Ивановић.

Казањска декларација – концепт мултиполарног света

С друге стране, јасно је да је реч о концепту мултиполарног света и ово је једна другачија понуда, мање-више у свему другачија од онога што нуди колективни Запад, истиче Ивановић.
„Дакле, ако мене питате, ово је неупоредиво квалитетнија и перспективнија понуда од ове која је на нашем столу. Одмах ће се многе земље прикључити БРИКС-у зато што неће бити потчињене и просто неће бити у старту третиране као колоније, него ће се сарадња ипак градити на неким основама на којима је могуће правити међународни односи. Наравно, никад јака и слаба држава не могу да буду у пуном капацитету равноправне, али е битна намера јаке државе да улази са неких позиција које су прихватљиве за достојанство, па интересе малих држава.“
Тако да је Казањска декларација БРИКС-а један велики корак у позитивном смислу кад је реч о реконструкцији међународних односа које је Запад успео да затрује свих ових деценија и који озбиљно прете да прерасту у светски сукоб, истиче Ивановић.

БРИКС за мирно решавање сукоба

Тачке Казањске декларације које се односе на сукобе у Украјини и на Блиском истоку, према Ивановићу, упућују на мирно решење сукоба, а јасно је да су земље БРИКС-а и по том питању супротстављене колективном Западу.
„Ако се упућује заједничка идеја да се мирним путем, односно дијалогом и преговорима решава питање Украјине, то је повратак на ону позицију коју смо имали пре доласка Бориса Џонсона и која је била после недељу дана рата формулисана у Истанбулу. На сличан начин би могло да се решава и питање сукоба на Блиском истоку. Сви се слажу да Палестина мора да формира државу, а у крајњем случају и Израел је то прихватио резолуцијом Уједињених нација која никад није реализована. Другим речима, ово је и супротно виђење сукоба и супротно виђење мировног решења. Јер није био проблем у руској вољи за мировним решењима. Русија је неколико пута давала предлоге који су једном били и прихваћени, али су одбијени од стране колективног Запада.“

Без дилеме – Србија мора зауставити „европски пут“

Ивановић сматра да Србија не би смела да има никакве дилеме кад је реч о евентуалном приступању БРИКС-у.
„Европски пут мора да се заустави јер он постаје све више бесмислен. Не могу да видим никакву корист од тог пута, а више не могу да видим ни било какву моралну компоненту. Напротив“, закључио је Ивановић.
Лидери држава-чланица БРИКС-а усвојили су Казањску декларацију у којој су забележени резултати самита и целокупно руско председавање асоцијацијом. Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је планирано да се усвојена декларација објави у Уједињеним нацијама.
Између осталог, у Казањској декларацији се наводи:
Земље БРИКС-а истакле су предлоге о посредовању за мирно решавање украјинског сукоба кроз дијалог;
Изражена је забринутост због негативног утицаја незаконитих санкција на глобалну економију;
Потврђена је подршка свеобухватној реформи УН, укључујући Савет безбедности, ради повећања њихове репрезентативности;
Земље БРИКС-а осудиле су нападе на запослене у УН и претње њиховој безбедности и позвале Израел да одмах прекине таква дејства;
Земље БРИКС-а подржавају пријем Палестине као пуноправне чланице УН
Земље БРИКС-а позвале су на реформу Бретон-Вудских институција како би се укључила већа заступљеност земаља у развоју.
Погледајте и:
Коментар