РУСИЈА

Путин: Саставити листу земаља-партнера БРИКС-а и унети у завршну декларацију

Руски председник Владимир Путин предложио је на седници БРИКС-а у ужем формату да се оформи списак земаља-партнера БРИКС-а и да се то унесе у завршну декларацију Самита.
Sputnik
Поред тога, Путинов помоћник Јуриј Ушаков је рекао и да је у оквиру БРИКС-а постигнут договор о критеријумима за државу - партнера. Даље проширење организације одвијаће се у складу с тим, навео је он.
Према речима Ушакова, усаглашен је списак од 13 држава, али он још није објављен.
Говорећи о проширењу БРИКС-а, руски председник је рекао да не би било исправно игнорисати изванредно интересовање земаља Глобалног југа и истока.
Поред тога, Путин је констатовао да Русија настоји да ојача ауторитет БРИКС-а у свету и да се усредсреди на решавање глобалних и локалних проблема,
Он је констатовао да БРИКС има велики ауторитет и утицај у међународној арени и предложио да се на седници у уском формату размотре глобална питања и регионални сукоби.

„Земље БРИКС-а имају огроман економски,научни, демографски и политички потенцијал“, нагласио је Путин и указао да се у мултиполарном свету дешавају кардиналне промене. „Земље БРИКС-а на делу, а не на речима, показују да преузимају одговорност за ситуацију у свету“, истакао је руски председник.

Главне области сарадње у БРИКС-у

Путин је, поред тога, назвао три главна правца сарадње земаља БРИКС-а, истакавши рад на интеграцији нових земаља учесница у активности организације.
„На све начине смо допринели продубљивању вишестране сарадње наших држава у три главне области: политици и безбедности, економији и финансијама, културним и хуманитарним контактима“, нагласио је шеф руске државе током седнице.
Путин је нагласио да се много ради на обезбеђивању несметане и што потпуније интеграције нових земаља учесница у рад асоцијације.
Самит БРИКС-а у Казању одржава се од 22. до 24. октобра. Како је рекао помоћник руског председника Јуриј Ушаков, на Самиту учествују представници 36 земаља, од којих 22 на највишем нивоу, а такође и руководиоци шест међународних организација.
Погледајте и:
Коментар