РУСИЈА

Ирански министар: Земље БРИКС-а одлучиле да не примају нове чланове

Лидери држава-учесница БРИКС-а на Самиту у Казању одлучили су да за сада не примају нове чланице у асоцијацију, већ да једном броју земаља доделе статус партнера асоцијације, саопштио је ирански министар спољних послова Абас Арагчи.
Sputnik
„Шефови држава БРИКС-а су, као одговор на захтеве 30 до 35 земаља да се придруже асоцијацији на Самиту у Казању, одлучили да у овом тренутку не примају нове чланице у групу, а да ће се неке земље придружити БРИКС-у као партнери“, истакао је министар, преноси агенција ИРНА.
Арагчи је навео да су на Самиту у Казању земље БРИКС-а развиле одредбу о томе које критеријуме држава мора да испуни да би добила статус партнера. Ирански дипломата је истакао да је за пријем земље у асоцијацију потребан консензус свих њених учесница.
Раније је помоћник руског председника Јуриј Ушаков изјавио да број земаља које желе да сарађују са БРИКС-ом у овом или оном облику стално расте, као и да су примљена 34 захтева у вези са тим.
Шеснаести Самит БРИКС-а, који је кључни догађај руског председавања, одржава се у Казању од 22. до 24. октобра. На Самиту БРИКС-а у среду је усвојена заједничка Казањска декларација.
Асоцијацију су 2006. године основали Бразил, Индија, Кина и Русија, а 2011. им се придружила и Јужноафричка Република. Од 1. јануара ове године, пуноправни чланови групе постали су Египат, Етиопија, Иран и УАЕ.
СРБИЈА
Заменик министра Лаврова: Отворићемо врата БРИКС-а за Србију
Погледајте и:
Коментар