РУСИЈА

Вулин за Спутњик: Русија је део наше историје – нећемо јој уводити никакве санкције

Русија је део наше историје, увек нас је подржавала и нећемо јој уводити санкције, без обзира на притисак Запада, изјавио је потпредседник Владе Србије Александар Вулин у интервјуу за Спутњик.
Sputnik
Према његовим речима, Запад врши притисак на Београд за било какав облик сарадње са Москвом, али не треба очекивати увођење санкција или прекид директних летова између Русије и Србије.

„Постоји притисак на сваку активност између Србије и Русије. Колективни Запад увек врши притисак на нас када види да одржавамо добре везе са Русијом. Не, нећемо уводити никакве санкције Русији. И наравно да нећемо променити нашу политику у погледу наше економске сарадње, а летови за Москву су део наше економске сарадње. Не могу да кажем да ли ће их бити више или мање, али знам да нећемо престати да летимо за Москву“, рекао је Вулин агенцији на маргинама Самита БРИКС-а.

Он је додао да би свака његова посета Москви могла да послужи као повод за притисак Запада, као и у принципу сваки заједнички рад.

О гасу

Вулин је такође упозорио да би украјински упад у Суџу и могући прекид транзита гаса кроз Украјину могли да доведу до повећања цена гаса у Европи.
„То би могао да постане проблем, и то за све нас, за целу Европу, не само за Србију. Али не можемо ништа да учинимо. Ако очекујете да Украјина слуша шта Србија каже, то се неће десити. Али, да ли очекујемо повећање цена гаса? Да, наравно. Срећом, имамо уговор са Русијом. Тако да нећемо настрадати“, објаснио је он.
Како је навео, то је предност дугорочних уговора са Москвом.

„Следећи пут када нам Европљани дођу и кажу да уведемо санкције против Русије, питаћемо колико ће то коштати и ко ће сносити трошкове? Не треба све мерити према материјалним вредностима. Нећемо уводити санкције Русији јер сматрамо да је то неправедно према њој, јер имамо историјске, културне, верске и породичне везе“, нагласио је потпредседник Владе.

Он је подсетио да је Русија увек подржавала Србију.

„А сада, у тешким временима, какви ћемо то бити људи ако уведемо санкције Русији? Сада када Русија пати. Не, нећемо то учинити ни због гаса, ни због економије, ни због новца. Нећемо то учинити јер је Русија део наше историје, део нашег постојања“, изјавио је Вулин.

Такође је оценио да би турско гасно чвориште могло да буде корисно за српску привреду, јер, како каже, његово покретање значи нови извор и пут за снабдевање гасом.
Вулин је напоменуо да је Београд задовољан војном техником купљеном од Русије и да је спреман да купи још.
Он је констатовао да Европска унија има великих проблема са поверењем након одусуства имплементације Бриселског споразума, који, између осталог, предвиђа стварање Заједнице српских општина.
Како каже, неки опозициони грађани Русије који су у Србији покушавају да се супротставе руској власти. Београд то не подржава, поручио је Вулин.
Антивладин потенцијал у Србији и даље постоји, али је ситуација у земљи тренутно нормална, делом захваљујући руским обавештајним службама, напоменуо је он.

О нападу на Курску област

Потпредседник Владе Србије се осврнуо и на украјински напад на Курску област, рекавши да је напад имао је за циљ, пре свега, заузимање нуклеарне електране, као и да је информација о могућој саботажи требало да узбуни цео свет.
„Не само Србија, већ свака држава у свету је требало да буде веома застрашена кад чује тако нешто. Све акције на курском правцу су предузете пре свега у циљу заузимања нуклеарке. У том тренутку би рекли: 'Океј, имамо нуклеарну бомбу на руском тлу и употребићемо је'“, објаснио је Вулин и додао да се то, срећом, није догодило.
Како је рекао, свака претња у вези са употребом нуклеарних технологија у војне сврхе веома лоша вест за цео свет.
„Не за Србију или Русију, већ за цео свет. Онај ко то не разуме, верујем да не живи на планети Земљи“, констатовао је он.
Самит БРИКС-а одржава се у Казању од 22. до 24. октобра. Потпредседник Владе Србије Александар Вулин допутовао је у уторак у Казањ. Руски министар је дочекан са погачом.
РУСИЈА
Вулин за Спутњик: Надам се да за Србију има места у БРИКС-у
Погледајте и:
Коментар