СРБИЈА

Зашто Европа овде шаље антисрпске и антируске јастребове

Европски парламент је свесно именовао на позиције известилаца за Србију и за Приштину људе из држава за које се зна да имају личну историју непријатељског односа са Србијом и са Русијом не зато што не жели Србију у ЕУ већ што жели да сломи Србију пре него је приме у ЕУ, оцењеује професор Стевица Деђански.
Sputnik
У наредних пет година однос ЕУ и напредак Србије на европском путу зависиће, између осталог, и од извештаја бившег естонског генерала и команданта естонске војске Риха Тераса који ће највероватније бити нови известилац Европског парламента за Косово, као и од Тонија Пицуле, хрватског политичара познатог по не баш добром мишљењу о Србији, а који је именован за сталног известиоца Европског парламента за Србију.

Јасна порука Србији

Професор др Стевица Деђански, председник Центра за развој међународне сарадње, сматра да је Европска унија послала јасну поруку Србији тиме што је Естонца и русофоба именовала за известиоца за Косово, а за известиоца за Србију хрватског политичара који је познат по преданој мржњи коју гаји према нашој земљи.
„ЕП је свесно именовала на ове позиције људе из држава за које се зна да имају личну историју лоших односа са Србијом и са Русијом. У исто време, ово није порука да ЕУ неће Србију у својим редовима, већ да је желе, али сломљену,“ сматра Деђански.
Именовања Естонца и то бившег војника на место известиоца за Косово, по мишљењу нашег саговорника, има везе са намером међународне заједнице да Приштину смести што пре под окриље НАТО пакта, док је именовање Пицуле као известиоца за Србију више елемент за подизање тензије по потреби.
„Мислим да је Пицула ту да би што више затезао канап на нашем путу ка ЕУ јер је јасно да од проширења ЕУ нема ништа. Други разлог је његов познати антисрпски став јер ће се он питати за одређене процесе и ствари које ће се дешавати у српском друштву,“ наводи Деђански.

Сломити Србију

Исти случај је и са естонским известиоцем за Косово, каже наш саговорник, уз напомену да им је заједнички интерес да се Србија притисне са свих страна.
„Изјаве Пицуле само говоре шта нас чека, као и избор особе из војног кадра из Естоније за КиМ. Дакле, утисак је да ће се Приштина форсирати а Србија успоравати и условљавати. Тако да ту нема ничег новог“, каже он.
Деђански сматра и да је Пицули ово награда за дугогодишњи рад на мржњи према Србији и Србима, док ћемо од Естонца чути шта има у плану кад буде и званично именован.
Иначе Терас је шеф националне делегације групе ЕПП (Европске народне партије) за Естонију. Ове године изабран је и за члана делегације за односе са Босном и Херцеговином и Косовом, укључујући Парламентарни одбор ЕУ-Босна и Херцеговина за стабилизацију и придруживање и Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање ЕУ-Косово.
Терас ће заменити немачку европосланицу Виолу фон Крамон која је на тој функцији била од 2019. године.
Цивилно образовање генерала Терраса укључивало је студије историје на Универзитету у Тартуу и магистериј из политичких наука и социологије на Универзитету Бундесвера.
Његово војно образовање обухватало је студије на Краљевском колеџу за одбрамбене студије у Уједињеном Краљевству, курс заједничке команде и генералштаба на Балтичком одбрамбеном колеџу, међународни курс Пекиншког војног универзитета, курс европске безбедносне политике у Женевском центру за безбедносну политику и друге курсеви основног војног образовања.

Европски посланик је од 2019.године.

Тонино Пицула, хрватски политичар из Социјалдемократске партије Хрватске и европосланик од 2013. године, радио је и као известилац ЕП за препоруке о Западном Балкану уочи загребачког самита, али и као члан делегације за односе с Босном и Херцеговином и такозваним Косовом и заменик члана делегације у Парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање ЕУ-а и Србије.
Учесник је ратова 90-их, а домаћој јавности је познат по изјавама негативним по Србију. У претходном мандату био је известилац за Црну Гору.
Пицула је иначе одмах по именовању на нову дужност стигао да поручи Србији да није за напредак на еворпском путу није довољно само да призна независност тзв. Косова већ да постоји низ других захтева које треба да испуни а који се, како је истакао, постављају пред земље кандидате.
СРБИЈА
Пицула: Није довољно само да Србија призна Косово како би напредовала на европском путу
СРБИЈА
„Добро смо разумели поруку ЕП“: Вучић о именовању Тонина Пицуле за известиоца за Србију
Коментар