СВЕТ

Краљ Чарлс сад тражи разумевање за историју британске империје која је поробила милионе људи

Британски краљ Чарлс Трећи изјавио је данас на самиту Комонвелта на Самои да је веома важно да се схвати историја британске империје, која је укључивала ропство афричких, карипских и других народа, да би се, како је навео, донеле исправне одлуке у будућности.
Sputnik
Краљ Чарлс је то рекао на самиту Комонвелта, којем присуствују шефови држава или влада 56 земаља, који је почео у понедељак на Самои у Полинезији, оцењујући да је питање ропства "болно питање", пренео је Ројтерс.
Говор британског краља долази у тренутку док афричке и карипске и друге државе настављају да се залажу за то да им Велика Британија исплати репарације због трговине робљем, истиче агенција.
Британски премијер Кир Стармер изјавио је у понедељак да ће Британија саслушати говоре званичника о том питању на самиту, али да се неће извинити због улоге у трговини робљем.
Министар иностраних послова Бахама Фредерик Мичел рекао је за Би-Би-Си у четвртак да ће нацрт закључака самита, за који се очекује да ће бити објављен у суботу, имати параграфе који позивају на дискусију о исплати репарација.
Од 15. до 19. века најмање 12,5 милиона Африканаца насилно су превезли бродовима европски трговци и продали у ропство.
Погледајте и:
Коментар