РЕГИОН

Љубинка Милинчић: Састанак Додика и Путина - доказ да Српска не може бити изолована

Посета председника Републике Српске Милорада Додика Самиту БРИКС-а и састанак са председником Руске Федерације Владимиром Путином, је доказ да Српска не може бити изолована, изјавила је главни уредник Спутњика Србија Љубинка Милинчић.
Sputnik

„Сама чињеница да је Додик добио подршку Путина за опстанак Српске, да је имао прилику да затражи сарадњу с Бриксом, све је то изванредна прилика коју је Додик веома добро искористио“, истакла је Милинчићева, наводећи, да је запазила моменат током њиховог разговора, када је Путин истакао да се нада да је Додик искористио прилику у Казању, да оствари бројне контакте, са разним званичницима, а који имају потенцијал да допринесу економском развоју и сарадњи са Српском.

Додала је да је БРИКС-у припада будућност.
„Онај део који се окупио у Казању, је део који има перспективу, и потенцијал за развој, много бржи од Европе“, изјавила је Милинчићева за РТРС.
Говорећи о земљама учесницама овог Самита, она каже да је то део света који се развија и у њему лежи будућност.
"Врло брзо је схваћено да је Европа у паду. Америка је то на бруталан начин показала, разарајући, уништавајући Европу, терајући је да својим новцем а често и људством помаже Украјини. Европа је у паду, раст њиховог стандарда је све мањи, у ствари је то пад. А онај део који се окупио у Казању је део који има будућност, који има перспективу и који ће се развијати далеко брже."
Упитана да прокоментарише страх од БРИКС-а који је присутан у западним медијима, она каже:
"Логично је да постоји страх. Онај ко губи не може ни да претпостави какав би тај други свет могао да буде. Гледајући све према себи, они замишљају да ће сада када Америка сиђе са пијадестала, на тај пијадестал да се попну Русија или Кина а у суштини то уопште није идеја. Није идеја да се један господар света замени другим, макар тај други био бољи. Идеја је да нема господара света него да земље које имају различите ставове о свим стварима могу да сарађују."
Шеснаести Самит БРИКС-а, који је кључни догађај руског председавања, успешно је одржан у Казању. Самит је трајао од 22. до 24. октобра. У среду је усвојена заједничка Казањска декларација.
Казањ је у ова три дана окупио лидере земаља, које су по учешћу БДП-а у светској привреди, надмашиле седам најразвијенијих земаља света.
РУСИЈА
Додик на састанку са Путином: Република Српска би желела да постане део БРИКС-а
Погледајте и:
Коментар