РУСИЈА

Зашто самит у Казању има историјски значај

Самит у Казању је историјски значајан из два разлога. Један је зато што су се тамо окупиле крајње различите државе. Међутим, све разлике се превазилазе јер је свет жедан слободе, жели да скине са себе копрену рафинираног колонијализма, каже политички филозоф Драгољуб Којчић.
Sputnik
Земље окупљене у Казању постигле су висок ниво сагласности зато што се није претеривало са закључцима, док БРИКС није стављен у функцију ниједне државе, па ни државе домаћина овогодишњег самита.
БРИКС се поставио као покрет у коме је заједнички именитељ потреба за слободом, аутономијом, индивидуалитетом, као и суверенитетом у пуном значењу те речи, каже наш саговорник.
Други аспект односи се на то да је након пада Берлинског зида и бомбардовања Југославије, на Западу постојало мишљење да сила може да реши све. Међутим, додаје Којчић,сада се показује да деветнаест држава које су биле агресори на СР Југославију, не могу да победе Русију у Украјини.

Казањ показује да Русија није изолована

Резултати казањског самита мораће на Западу да буду узети у обзир и западне елите мораће да се запитају да нису погрешиле у свом приступу светским збивањима, уверен је Којчић.
Русија, а то показује казањски самит није остала изолована, упркос напорима Запада.
„Не само да није остала изолована, него су у извесном смислу западноевропске земље остале ускраћене, зато што мислим да је Европа схватила да зато што нема политичку сувереност, зато што представља извесну продужену руку, можда чак и марионету Вашингтона, да је трпела економску штету. Ускраћена је за руски гас. Али, изгубили су нешто што је много важније, веома потентно руско тржиште. То је 150 милиона људи“, објашњава Којчић.
Погледајте и:
Коментар