РУСИЈА

Зеленски одбио да прими Гутереша због БРИКС-а

Шеф кијевског режима Владимир Зеленски отказао је посету генералног секретара УН Антонија Гутереша Украјини након што је он присуствовао самиту БРИКС-а у Казању, саопштила је агенција РБК Украјина, позивајући се на изворе у кабинету Зеленског.
Sputnik
„Након Казања, Гутереш је желео да дође у Украјину, али председник (Зеленски) није потврдио његову посету. Зато Гутереш неће доћи“, рекао је неименовани извор „РБК Украјина“.
То је уследило након што је Зеленски критиковао УН због посете Гутереша самиту БРИКС-а у Казању.
„На Дан Уједињених нација (24. октобра се обележава Дан УН) важно је да свет не заборави циљеве и принципе Повеље УН, циљ стварања те организације, иако неки њени функционери дају предност искушењима у Казању, а не садржају Повеље УН“, рекао је Зеленски на Телеграму након самита.
И Министарство спољних послова Украјине се наљутило на Гутереша јер је учествовао на самиту БРИКС-а, а није присуствовао конференцији о Украјини која је одржана у Швајцарској у јуну. Украјинско Министарство је саопштило да је избор Гутереша „погрешан“ и да „не доприноси мору“, те да „подрива репутацију УН“.
РУСИЈА
Захарова: Кијев нема право да диктира вољу УН
Погледајте још:
Коментар