КУЛТУРА

Никита Михалков: Орден Светог Саве је за мене велика част

Прослављени руски режисер Никита Михалков поручио је да је за њега велика част Орден Светог Саве који ће му вечерас уручити патријарх српски Порфирије.
Sputnik
"Свети Сава није само српски светитељ, поштује га читав православни свет. Могу само да се питам да ли заслужујем толику част", кратко је прокоментарисао Михалков на конференцији за новинаре у Народном позоришту где је синоћ први пут приказана његова представа "12".
Михалков се осврнуо и на изјаву да Срби и Руси "треба заједно да сачувају православни свет", послату у обраћању публици након представе.
"Кад говорим о очувању православног света говорим о верности принципима на којима је тај свет заснован. Данас видимо да католички свет сам руши принципе на којима је изграђен и одустаје од њих - кад папа дозвољава да се закључе истополни бракови то је одрицање од тих принципа. Такође видимо да се муњовитом брзином мења свест људи кроз различите идеологије попут оне да не треба имати децу и тежње да се смањи број становника по жељи "златне милијарде". То никако не може бити прихваћено од православног света. Управо су зато Београд бомбардовали, рушећи куће и мостове, зато су 10 година бомбардовали Донбас. Ми православни им сметамо и зато сами морамо да заштитимо свој православни свет", истакао је руски режисер.
КУЛТУРА
Врхунски театар на делу: Представа Никите Михалкова „12“ први пут приказана у Београду
Погледајте и:
Коментар