МУЛТИМЕДИЈА

Велики број верника чека у реду да се поклони моштима Свете Петке на Калемегдану /фото/

Велики број верника окупио се у капели Свете Петке на Калемегдану да се поклони моштима светитељке и да учествује у богослужењу у цркви Ружици поводом празника Свете Петке.
Sputnik
Српска православна црква и верници славе празник посвећен Преподобној мати Параскеви, у народу познат као Света Петка. Светитељка ужива велико поштовање, не само у нашем народу, већ и код других православних народа, па и припадника других вера. Посвећени су јој бројни српски храмови. Слави се и као крсна слава.
1 / 9
Верници испред Цркеве свете Петке у Београду
2 / 9

Колоне верника чекају да се помоле и целивају крст

3 / 9

Кнегиња Милица успела је 1396. да измоли светитељкине мошти и сахрани их у цркви Ружици, на Калемегдану. Султан Сулејман Други пренео је мошти у Цариград да би, коначно, 1641. цариградски патријарх Партеније поклонио мошти молдавском кнезу Василију Лупулу, који их је пренео у Јаши и положио у Цркву Света три јерарха, где су и данас.

4 / 9

Особе који имају неки здравствени проблем, треба да оду у цркву и умију се на извору или чесми који се налази у близини храма Свете Петке.

5 / 9

У епархијама СПЦ око250 цркаваје посвећено Светој Петки.

6 / 9

Света Петка посебно је поштована као заштитница жена свих вера и нација, мајки и породиља.

7 / 9

Обично се поред храма посвећеног Светој Петки или у непосредној близини, налази извори за које се тврди да су лековити.

8 / 9

Света Петка ужива велико поштовање, не само у нашем народу, већ и код других православних народа, па и припадника других вера

9 / 9

Велики број људи обраћа се Светој Петки молитвом за помоћ и спас у болести и невољама

Коментар