ДРУШТВО

Српски научници дошли до револуционарног открића у лечењу рака

Истраживачи са Факултета медицинских наука у Крагујевцу и Војномедицинске академије у Београду, дошли су до револуционарног открића у лечењу карицнома. Открили су да лек за дијабетес метформин, осим што уништава канцерогене ћелије, појачава имунитет у борби против опаке болести.
Sputnik
Да ли ће и када почети да се примењује у лечењу онколошких пацијената, зависи од наставка истраживања.
Карцином – један од највећих поштасти модерног доба. У трци за проналажење лека, последње три године је и 10 научника из Крагујеваца и Београда. Открили су да лек за дијабетес – метформин – има вишеструке ефекте у броби против карцинома, преноси РТС.
„Већ целу деценију је познато да метформин има директно дејство на туморске ћелије, али ми се нисмо бавили тиме, ми смо заправо први пут показали да метформин може и директно стимулистати ћелије имунског система, и то ћелије које су прва линија одбране од тумора“, објашњава др Анђела Петровић са Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу.
Већ стижу и похвале и признања, јер су им два научна рада на ту тему до сада објављена у светским медицинским часописима.
„Данас у медицини, науци имамо један нови феномен, а то је такозвано репозиционирање лекова, односно лек који је већ примењен за терапију одређене болести, у овом случају шећерне болести, показао је одличне антитуморске ефекте“, истиче проф. др Бојан Стојановић са Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу.
Предстоји испитивање како метформин у комбинацији са цитостатицима делује и појачава имунолошки одговор, првенствено у борби против рака дојке и дебелог црева.
„Ми добијамо јако лепе резултате на животињама, на животињским моделима, али колико су ти резултати заиста примењиви на људској популацији то можемо да сазнамо само из додатне серије истраживања на већим животињама и касније на људима у такозваним клиничким студијама, а за то је потребна мало другачија потпора стратегија, много већа подршка и других институтција“, напомиње проф. др Иван Јовановић са Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу.
Од тога зависи да ли ће ово револуционарно откриће у будућности почети да се примењује у лечењу онколошких пацијената. Научници не губе наду. Увелико истражују и како други лекови утичу на малигне ћелије. Међу њима су и нови цитостатици на бази платине. Резултати лабораторијских истраживања показују да циљано уништавају туморске и не шетете здравим ћелијама.
Коментар