МУЛТИМЕДИЈА

Непрегледно пурпурно пространство: Како изгледа берба брусница /фото/

Американци годишње поједу око 181.000 тона брусница. Ова јединствена воћка није само прилог који се служи уз ћуретину за Дан захвалности, већ чини неизоставан састојак најукуснијих јела, коктела и колача широм света. У наставку приказујемо како изгледа један од начина бербе ове воћке у Масачусетсу.
Sputnik
1 / 5

У јесен, када су плодови потпуно сазрели, узгајивачи поплављују поља. Приликом бербе испусте из руке покоју бобицу да виде хоће ли одскакивати од земљишта.

2 / 5

То се догађа зато јер брусница у себи има четири мехурића испуњена ваздухом који узгајивачима користе на два начина. Као прво, не морају ручно брати плодове, већ могу поплавити цело поље, затим помоћу машина протрести биљке како би се зреле бобице одвојиле од стабљике па сачекати да бобице испливају на површину.

3 / 5

Затим их је једноставно покупити и сортирати. Савремене машине за сортирање брусница раде на истом принципу.

4 / 5

Сваке јесени, фармери у Северној Америци оберу око 450.000 тона брусница, а само у Масачусетсу 155.000 тона.

5 / 5

Берба брусница подразумева тежак физички рад, и много стрпљења.

У раду се користе најсавременија техничка достигнућа. Ова индустрија бележи годишњу зараду од две милијарде долара.

Коментар