Како је саопштио је Факултет за хемију и хемијску технологију у Љубљани, мумије миришу на дрво, зачине и имају слаткасти мирис.
Осим о мирису мумија, истраживање доноси и неке нове увиде у праксу мумификације у старом Египту, пренели су словеначки медији.
Истраживачи су измерили и квантификовали супстанце које емитује девет мумија изложених и сачуваних у Египатском музеју у Каиру, а тим стручњака обучених за мирисе је затим описао мирисе према њиховим мирисним нотама, интензитету и пријатности.
Главни аутор студије Матија Стрлич, професор на Хемијском факултету у Љубљани, рекао је да мирис мумија већ годинама изазива велико интересовање стручне и шире јавности, али да до сада није била спроведена ниједна комбинована хемијска и сензорна студија.
"Револуционарно истраживање нам заиста помаже да боље планирамо конзервацију и разумемо древне материјале за балсамовање. Оно додаје још један слој података који ће обогатити музејске изложбе", рекао је он.
Налази отварају нове могућности за побољшање музејске презентације мумија, јер су посетиоци могли да доживе египатско наслеђе и кроз мирис.
Директор Египатског музеја Али Абделхалим, који је и коаутор студије, рекао је да идентификација различитих техника и материјала мумификације даје увид у период, место и социо-економски статус мумифициране особе.
Мирис је био кључан за старе Египћане током процеса мумификације, јер су пријатни мириси били повезани са телима божанстава и њиховом чистоћом.
Чак и данас, око 5.000 година касније, мирис мумија се често описује као пријатан, због смола и уља четинара и других биљних уља и смола, као и воскова који су се користили у процесу мумификације.
Погледајте и: